Diplomacie dál stojí za velvyslancem na Ukrajině proti Zemanovi

16.10.2014 20:30

Ministerstvo zahraničí trvá na tom, že ambasáda v Kyjevě neinformuje Prahu o situaci krajanů na Ukrajině mylně. Pokud by se však prokázal opak, přijme příslušná opatření. ČTK to dnes řekla mluvčí diplomacie Johana Grohová v reakci na středeční vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který prý bude chtít výměnu velvyslance v Kyjevě Ivana Počucha, pokud se ukáže, že nepravdivě informoval o žádosti českých krajanů o repatriaci.

Diplomacie dál stojí za velvyslancem na Ukrajině proti Zemanovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

V případě Zemanem požadovaných dodávek zbraní pro irácké Kurdy, bojující s fundamentalisty z hnutí Islámský stát, ministerstvo podle Grohové podporuje pokračování dodávek na komerční bázi.

Jak to vidí Zeman

Zeman nedávno v souvislosti se žádosti 232 českých krajanů o pomoc s přesídlením do Česka vyjádřil hlubokou nespokojenost s prací českého velvyslanectví v Kyjevě, které podle něj nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Ambasáda podle něj informovala pouze o žádosti tří rodin o repatriaci, zatímco prezidentská kancelář následně obdržela žádost od 232 krajanů.

"Já jsem nežádal jeho (Počuchovu) výměnu, v tom má pan ministr (Lubomír) Zaorálek naprostou pravdu. Nicméně, pokud by se potvrdilo, že dezinformoval jak ministra zahraničí, potažmo ministra vnitra, že poskytl nepravdivé informace, a že dokonce vyvíjel nátlak na naše krajany, aby nežádali o repatriaci, pak bych o něco podobného jistě požádal," řekl Zeman ve středu ČTK. "Já a velvyslanectví plníme poctivě své úkoly ve všech oblastech našich kompetencí," sdělil dnes České televizi Počuch.

"Platí naše vyjádření z před dvou týdnů. My nemáme jakékoli informace, které by svědčily o tom, že náš zastupitelský úřad nás informuje mylně. Pokud by se něco takového prokázalo, tak bychom přijali příslušná opatření," uvedla k tomu dnes Grohová. Ministerstvo podle ní při hodnocení situace krajanů na Ukrajině vychází nejen ze zpráv ambasády, ale i z dalších, blíže neupřesněných zdrojů. "Ty výstupy se shodují," doplnila.

Česká vláda na konci srpna schválila pro Kurdy dodávku deseti milionů kusů munice

Zeman se ve středu vyslovil také pro to, aby Česká republika kromě munice poskytla Kurdistánu na obranu proti islamistům také zbraně. Ty tam doposud dodávají jen české firmy v rámci obchodních kontraktů. "My podporujeme, aby prostřednictvím komerčních kontaktů probíhaly další dodávky," uvedla k tomu mluvčí ministerstva zahraničí.

Česká vláda na konci srpna schválila pro Kurdy dodávku deseti milionů kusů munice do útočných pušek Kalašnikov, osmi milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů do pancéřových pěstí a 5000 ručních granátů ze starších zásob, se kterými česká armáda už nepočítala. Během září byla dodávka postupně přetransportována do Iráku letouny kanadské armády Globemaster C-17.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …