Diplomacie připomene rok 1968 výstavami na ambasádách

04.08.2018 17:53

Nadcházející 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa připomíná ministerstvo zahraničí výstavami na českých diplomatických zastoupeních ve světě, během roku uspořádalo v zahraničí také několik konferencí na toto téma. Úřad vlády připomněl události pražského jara mezinárodní konferencí, na jejímž pořádání se podílel. Vlastní vzpomínkové akce k 21. srpnu nebo účast na veřejných pietních shromážděních chystají i některé politické strany.

Diplomacie připomene rok 1968 výstavami na ambasádách
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

„Česká centra připravila v souvislosti s rokem 1968 samostatnou výstavu ‚Pražské jaro 1968‘, kterou mají naše diplomatická zastoupení možnost prezentovat po celém světě,“ sdělila ČTK Irena Valentová z ministerstva zahraničí. V Česku bude možné výstavu navštívit ve výstavních prostorách Českého centra v pražské Rytířské ulici nebo na konci října v rámci dnů otevřených dveří na ministerstvu zahraničí.

Česká velvyslanectví v Británii a v Rusku také uspořádala v prvním pololetí konference o událostech roku 1968, velvyslanectví v Rakousku pořádalo vzpomínkové setkání. Za příspěvek k připomenutí invaze do Československa Valentová označila i to, že diplomacie udělila cenu Gratias agit za šíření dobrého jména Česka v zahraničí skupině „osmi statečných“, tedy osmi lidem, kteří v roce 1968 demonstrovali na moskevském Rudém náměstí proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy.

Úřad vlády se v rámci připomínkových akcí podílel na uspořádání mezinárodní konference k 50. výročí pražského jara, která se konala v polovině června v pražském Lichtenštejnském paláci. „Účastnilo se jí na 130 historiků z celkem 11 zemí,“ řekla ČTK mluvčí vlády Petra Doležalová.

Vlastní připomínkové akce připravují lidovci. „Máme naplánovaný ‚Týden svobody‘, což bude několik akcí a projektů v týdnu od 20. srpna, které budou navazovat na 50. výročí srpna 1968. Hlavním cílem bude připomenout si, jaké všechny podoby může mít svoboda a proč je důležité ji neustále posilovat,"‘sdělila ČTK mluvčí KDU-ČSL Denisa Morgensteinová. Mezi plánovanými akcemi je debata o svobodě slova nebo videa s pamětníky, kteří přiblíží, jak do jejich životů negativně zasáhl totalitní režim.

O přípravě vzpomínkových akcí uvažuje i TOP 09, mluvčí strany Lenka Brandtová ale zatím nemohla říct nic konkrétního o jejich možné podobě.

Tradičně se 21. srpna budou konat i pietní akty připomínající invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Účast na nich plánují i politici. Například předseda SPD Tomio Okamura se zúčastní vzpomínkového aktu u Českého rozhlasu, sdělila ČTK mluvčí SPD Michaela Dolenská.

 

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …