Diplomat: Jednání o Brexitu nesmí poškodit vztahy EU s Británií

15.06.2017 16:15

Jednání o odchodu Británie z Evropské unie je třeba vést tak, aby nepoškodilo vztahy obou stran. Vážné narušení vztahů by se mohlo přelít i do jiných oblastí a mohlo by negativně ovlivnit činnost Severoatlantické aliance, což není v zájmu žádné strany. Na mezinárodní konferenci Prague European Summit to dnes řekl český velvyslanec při EU Martin Povejšil. Upozornil přitom na to, že Británie i zbývající země Unie budou mít i po Brexitu shodné zájmy v bezpečnostní oblasti.

Diplomat: Jednání o Brexitu nesmí poškodit vztahy EU s Británií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Musíme myslet nejenom na cíl vyjednávání, ale i na samotný proces,“ řekl Povejšil. Očekává, že rozhovory budou složité, přesto by podle něj bylo velmi špatné, kdyby po jednání zůstaly mezi Británií a zbývající sedmadvacítkou napětí a pocit nespravedlnosti. Mělo by to totiž dlouhodobý dopad i na běžné vztahy mezi kontinentální Evropou a Londýnem.

„Nesmíme zapomínat, že 22 zemí Evropské unie je i členem NATO. Neradi bychom viděli, kdyby se takové napětí přelilo i do Aliance a ovlivnilo její fungování,“ řekl Povejšil. Upozornil na to, že bezpečnostní a obranné zájmy Británie a EU jsou shodné a nezmění se to ani po Brexitu. Připomněl v této souvislosti britské ujištění, že Londýn chce s EU v bezpečnostních otázkách do budoucna nadále spolupracovat.

Také poradce Evropské komise pro otázky Brexitu Steffan De Rynck na konferenci varoval před vytvářením politického napětí při jednání o Brexitu. „Musíme stále mít na paměti, že cílem jednání je najít dohodu,“ uvedl. Obě strany podle něj mají zájem na tom, aby se co nejdříve podařilo rozhovory vypořádat, a překonat tak nejistotu ohledně budoucnosti, která od loňského referenda o vystoupení Británie z EU panuje.

Šéf britské obchodní komory v Bruselu Glenn Vaughan uvedl, že rozhovory o Brexitu musejí být vedeny tak, aby způsobily co nejmenší škody britské i evropské ekonomice, které se obě poslední desetiletí musely vyrovnávat s následky hospodářské krize. Zároveň upozornil na to, že pro britské firmy bude Brexit v každém případě znamenat ztráty, konečná podoba dohody určí, jak velké budou. Britské firmy podle něj stojí o zachování volného pohybu osob v co největší míře, protože potřebují zaměstnance z evropských zemí.

Christian Bluth z německé Bertelsmannovy nadace řekl, že podle propočtů této nadace bude mít britský odchod z EU z dlouhodobého hlediska největší ekonomický dopad na Irsko, následovat bude Británie. Brexit podle nadace silně zasáhne i Belgii a Nizozemsko, i když u těchto států bude dopad výrazně nižší než v případě obou ostrovních zemí.

Bluth také upozornil na to, že při jednáních o Brexitu patrně bude nutné uzavřít přechodnou dohodu o obchodních vztazích mezi Británií a EU. Neočekává totiž, že by se během dvouleté lhůty, která začala v březnu, podařilo zcela vyřešit všechny otázky vzájemného obchodu. „Nezapomínejme, že vyjednávání o smlouvě (o volném obchodu mezi EU a Kanadou) CETA zabralo sedm let,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…