Diplomat: USA v Sýrii pomáhají teroristům

08.06.2016 13:47

Zdá se, že události v Sýrii nabírají spád navzdory stagnujícím mírovým rozhovorům. Syrská armáda společně s Ruskem výrazně zvýšily počet náletů v rebely držené provincii Aleppo. V ní však probíhají i boje mezi skupinami rebelů Svobodné syrské armády a bojovníky Islámského státu, kteří prohrávají a opouští pozice. O kus dále zase Američany podporované Syrské demokratické síly postupují dále do Rakká. A Turecko už jen všem ustupuje.

Diplomat: USA v Sýrii pomáhají teroristům
Foto: M.Kutilová
Popisek: Kurdské město Kobaní v Sýrii navštívila válečná novínářka M. Kutilová

V pondělí se roztrhl pytel s ruskými nálety na Aleppo a přilehlé oblasti a syrská armáda započala svůj další postup. Podle neziskové organizace SOHR, která monitoruje válku v Sýrii, zahynulo přinejmenším 32 lidí. Došlo údajně i na „tucty barelových bomb“.

„Toto týden dlouhé bombardování je velmi intenzivní a ze dne na den horší... je to to nejhorší, co jsme v poslední době viděli,“ řekl představitel místní civilní obrany Bebars Mishal.

Rebelové však vládním jednotkám opláceli střelbou z minometů do čtvrtí, které již měla vláda pod kontrolou. Zahynulo při tom přinejmenším 20 osob.

Mezitím však v Aleppu probíhají i boje mezi rebely a Islámským státem, který údajně začal houfně opouštět pozice. Celá situace pak působí, že Islámský stát již nedokáže úspěšně bojovat na více frontách.

Opuštěné pozice však velmi rychle zaplnili bojovníci Svobodné syrské armády (FSA), která má podporu států stojících proti prezidentu Bašáru Asadovi. FSA sice bojuje se stejným nepřítelem jako Kurdy vedené Syrské demokratické síly a vládní armáda, obě však považuje za své nepřátele.

Turecko, které bylo donedávna pod ostrou slovní palbou ze strany Ruska, aby stáhlo své jednotky ze Sýrie, se již oficiálně vyjádřilo, že „důrazně podpoří možnou operaci na dobytí iráckého města Mosulu z rukou bojovníků Islámského státu“.

Slovní přestřelky však stále pokračují, jak dokazuje vyjádření ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ten osočil USA z toho, že nedostály svému závazku. Tím bylo oddělení Amerikou podporovaných rebelů od bojovníků al-Káidy, Jahbat an-Nusry a dalších teroristických organizací.

K tomu však nedošlo, z čehož bývalý britský velvyslanec v Sýrii Peter Ford usoudil, že USA zcela otevřeně pomáhají teroristům, aby dosáhly svých cílů.

Je to groteskní, že by se Amerika měla skutečně spolčovat s odnoží al-Káidy. Vypadá to, že jsou posedlí myšlenkou odstranit Asada a zabezpečit vládu Sýrie,“ řekl Ford s tím, že se prostě spolčí i se svými „arcinepřáteli“, kteří nejsou nijak rozdílní od „zbytku písmenkové polévky džihádistických skupin.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…