Diplomat Žantovský se zlobí na Klause: Nerozumím tomu, co říká o Havlovi

13.11.2014 19:29

Velvyslanec ve Velké Británii a někdejší spolupracovník Václava Havla Michael Žantovský ve čtvrteční Kauze dne na Rádiu Impuls bilancoval čtvrtstoletí české svobody. Má to prý své mouchy, ale v zásadě se máme dobře. Vždy je ovšem co zlepšovat. V rozhovoru došlo i na Václava Havla, jeho chyby a současné útoky Václava Klause na zesnulého prvního českého prezidenta.

Diplomat Žantovský se zlobí na Klause: Nerozumím tomu, co říká o Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský podepisoval svou knihu o Václavu Havlovi

Český velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský ve čtvrteční Kauze dne Rádia Impuls bilancoval čtvrtstoletí svobody v České republice. „Je to země stabilní a demokratická a v porovnání s velkou částí zbytku světa je to země velmi blahobytná, i když to nesmím říkat moc nahlas, protože se všichni přece máme špatně.“

Vůdčí roli Václava Havla nikdo nezpochybňoval

Faktem však podle něj také je, že Češi trochu zanedbali budování právního rámce - vlády a zákony, to se prý napravuje dodnes. Ale je vlastně dobře, že lidé chtějí pořád něco vylepšovat, tak to má podle Žantovského být.

Pokud jde o rok 1989, tak má Žantovský dojem, že se všechno zlomilo 20. listopadu 1989, kdy na Václavské náměstí dorazilo na 150 tisíc lidí, což bylo do té doby nevídané. Tento měsíc byl podle českého diplomata vpravdě revoluční, nejde prý tedy říci slovy Petra Pitharta (KDU-ČSL), že nešlo o revoluci.

V pořadu také zaznělo, že vůdčí role Václava Havla byla nezpochybnitelná a to díky tomu, že si dvacet let budoval pozici v opozici vůči režimu. Byl aktivní, byl za to i zatčen a vězněn, pročež ve zlomové chvíli nikdo nezpochybňoval jeho vůdčí pozici. A to Žantovský řekl i s vědomím, že je dnes poměrně populární Havla kritizovat. Některé jeho kroky si kritiku jistě zaslouží. Tak to prý má být ve svobodné společnosti.

„Ale já se přiznám, že tomu, co říká Václav Klaus, prostě nerozumím a nejsem možná sám,“ uzavřel své vystoupení Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…