Diplomaté píší Obamovi: Zaútočte na Asada, musíme ho zastavit

23.06.2016 17:14

Jedenapadesát amerických diplomatů poslalo prezidentu Baracku Obamovi apel, aby zvážil vojenskou intervenci v Sýrii proti Bašáru Asadovi. Podle redakční rady deníku New York Times však neuvedli žádný důvod, který by ještě americká vláda neodmítla.

Diplomaté píší Obamovi: Zaútočte na Asada, musíme ho zastavit
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s Islámským státem

„Eskalující válka v Sýrii má na svědomí životy 400 tisíc Syřanů, většinu z nich zabily Asadovy jednotky, a dalších 12 milionů vysídlených,“ uvádějí New York Times. Vzhledem k počtu zainteresovaných stran je velmi těžké udržet příměří a Islámský stát je nadále globální hrozbou.

„To všechno frustruje mnoho amerických diplomatů,“ konstatuje plátek. Ti však zatím nepřišli s řešením, které by už Barack Obama na stole neměl a nezamítl. Nepodařilo se jim udat jediný pádný důvod k započetí vojenské intervence.

Diplomaté v otevřeném dopise trvají na tom, že jediná záruka míru v Sýrii je „hrozba vojenské síly“ Asadovu režimu. Nenavrhují však vyslání vojáků, pouze řešení, která by umožnila „udržet Američany z dosahu syrské odplaty“, jako jsou například raketové údery.

„Ale co když ‚omezené‘ nálety nebudou fungovat?“ ptají se New York Times. Navíc hrozí, že by taková operace mohla vyústit v ještě větší chaos na Blízkém východě či přímo konflikt s Ruskem. Pak se nabízí vytvoření bezletové zóny, jejímž cílem by bylo větší bezpečí pro syrské civilisty.

Celý text zde.

I to je však problematické, jelikož podle průzkumu zaměstnance Rady pro zahraniční vztahy nejsou nálety hlavní příčinou ztrát na životech civilistů. Na vině jsou totiž spíše střelné zbraně, dělostřelecká palba či raketové útoky. „Skutečně ochranná bezletová zóna by musela být docela velká a musela by se rozšířit na území, kde by hrozila konfrontace mezi americkými, ruskými a syrskými letadly.“

Zároveň pro takový zásah neexistuje právní základ. „Pan Obama nemá žádnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN ani žádnou autorizaci od Kongresu, aby ospravedlnil vojenský zásah proti Asadově vládě.“ Podle některých právníků by se mohla prosadit humanitární intervence, ta však nemá základ v mezinárodním právu.

New York Times uvádějí, že pro mírové řešení konfliktu je důležité především Rusko, které spolu s Íránem umožnilo Asadovi opět se postavit na nohy a „odmítat kompromisy“. Tím si však může proti sobě poštvat sunnitské státy jako Saúdskou Arábii, které chtějí Asadovo svržení.

„V Sýrii nikdy nebyly žádné dobré možnosti a situace se stále zhoršuje. Nikdo však zatím neudal dostatečně přesvědčivý důvod, že přímá americká vojenská intervence proti Asadovi je oním řešením.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…