Diplomatická bitva mezi USA a Ruskem pokračuje: Washington vznesl nový požadavek

01.09.2017 11:11

Diplomatické přestřelky mezi Washingtonem a Moskvou neberou konce. V reakci na nedávné rozhodnutí Ruské federace vyhostit stovky pracovníků z amerických zastupitelských úřadů v Rusku teď Spojené státy požadují, aby Moskva vyklidila konzulát v San Franciscu. Diplomatické rozepře tím zřejmě neskončí.

Diplomatická bitva mezi USA a Ruskem pokračuje: Washington vznesl nový požadavek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Agentura Reuters informuje o tom, že Spojené státy požadují po Ruské federaci, aby uzavřeka svůj konzulát v San Franciscu a současně také budovy ve Washingotnu a v New Yorku, kde sídlí obchodní mise. Jde o reakci na nedávné rozhodnutí Ruské federace vyhostit stovky amerických pracovníků ze zahraničních zastoupení USA v Ruské federaci.

Když bylo o tomto kroku rozhodnuto, Američanům se dostalo varování, aby na tento krok nijak nereagovali, protože Moskva prý jen odpovídala na rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy ze závěru jeho funkčního období. Obama nechal vyhostit desítky ruských diplomatů, neboť byl přesvědčen, že Rusko se pokusilo ovlivnit prezidentské volby v USA, které vyhrál Donald Trump, když porazil Obamovu stranickou kolegyni Hillary Clintonovou.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Americká strana věří, že ruský požadavek na zásadní snížení počtu amerických diplomatických pracovníků byl neopodstatněný. Proto žádá uzavření ruského konzulátu v San Franciscu. „Věříme, že (ruská) akce byla neopodstatněná a uškodila vzájemným vztahům mezi našimi zeměmi,“ oznámila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

V duchu rovnosti, které se Rusové dovolávají, USA požadují uzavření jednoho konzulátu a dvou budov obchodního zastoupení v New Yorku a ve Washingtonu. Budovy mají být uzavřeny 2. září. Americký ministr zahraničí Rex W. Tillerson, že o americkém požadavku hovořil s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem po telefonu ve čtvrtek. Lavrov dal najevo, že si požadavky prostuduje a vyjádřil nad nimi politování. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…