Diplomatický průšvih: Turecko odvolalo svého velvyslance v Německu

02.06.2016 15:05

Němečtí poslanci ve čtvrtek uznali masové vyvražďování Arménů Turky za genocidu, což vyvolalo okamžitou odmítavou reakci z Turecka, které odvolalo svého velvyslance. Pro byla i Angela Merkelová, která se však hlasování neúčastnila. Informuje The Local.de.

Diplomatický průšvih: Turecko odvolalo svého velvyslance v Německu
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Poslanci německých křesťanských a sociálních demokratů (CDU a SPD) se ve čtvrtek shodli na tom, že události v Arménii v průběhu první světové války, za kterými stála tehdejší Osmanská říše, byly genocidou. Německo se tak postavilo po bok několika dalších evropských zemí včetně Francie, které genocidu také uznaly.

Zákon prošel parlamentem s rozdílem pouze jednoho hlasu, hlasování se však neúčastnili ani kancléřka Merkelová, ani ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, kteří jsou oba v „první linii německých těžce zkoušených vztahů s Tureckem“. Merkelová však již dříve zákon podpořila.

Podle mluvčího turecké vládní strany AKP však německé uznání arménské genocidy povede k výraznému zhoršení vztahů mezi zeměmi. Turecko zároveň odvolalo svého velvyslance z Německa, který by měl odletět zpět do Ankary již dnes odpoledne.

Německá vláda mezitím hlasování považuje za úspěch a šéf Zelených Cem Özdemir se vyjádřil, že to bylo německou „historickou povinností“, pokusit se přimět Turky a Armény k urovnání vztahů. Připomněl také, že tehdejší Německo bylo v době genocidy spojencem Osmanské říše.

Turecký prezident Erdogan se o hlasování zajímal již v průběhu týdne a několikrát upozorňoval na to, aby si Němci uvědomili, co dělají. Dokonce volal potom, aby se řídili „zdravým rozumem“. Turecká vláda však zatím nenaznačila, že by mělo německé rozhodnutí jakýkoliv efekt na současnou dohodu mezi Tureckem a EU.

Poslanec německých sociálních demokratů Rolf Mützenich upozornil na to, že hlasování nebylo cílenou kritikou na prezidenta Erdogana, ale uznáním historické události.

K hlasování se vyjádřil i arménský prezident, který řekl: „Nebylo by spravedlivé nenazývat genocidu Arménů genocidou jen proto, že to naštve hlavu jiného státu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…