Diplomaty Ruska a Gruzie čeká v Praze "tajné jednání", hlásí ruská agentura

01.03.2013 6:25

V přísné tajnosti má v pátek odpoledne v nejmenovaném pražském hotelu proběhnout jednání ruských a gruzínských diplomatů o normalizaci vzájemných vztahů. Oznámila to dnes ruská státní agentura ITAR-TASS s odvoláním na ruské velvyslanectví v Praze. Jednání, od loňského prosince už druhé, má odblokovat krizi, která zmrazila veškeré styky Ruska a Gruzie po válečném konfliktu z roku 2008.

Diplomaty Ruska a Gruzie čeká v Praze "tajné jednání", hlásí ruská agentura
Foto: hns
Popisek: Ruský agent, koláž

Rusko bude zastupovat náměstek ministra zahraničí Grigorij Karasin, Gruzii Zurab Abašidze, zvláštní zmocněnec premiéra Bidziny Ivanišviliho. Podle ruské agentury má být předmětem rozhovorů "rozvoj humanitární a kulturní spolupráce" a rovněž obnovení leteckého spojení mezi Moskvou a Tbilisi.

Přílišný optimismus?

Diplomatické kontakty Ruska a Gruzie, států hluboce znepřátelených po válce z roku 2008, umožnily loňské vládní změny v Tbilisi. V parlamentních volbách v říjnu zvítězila Ivanišviliho koalice Gruzínský sen, která porazila Sjednocené národní hnutí prezidenta Michaila Saakašviliho. Ten do té doby prosazoval tvrdý postup vůči Kremlu a jeho vztahy s ruským vedením byly fakticky nulové.

První schůzka Karasina s Abašidzem se konala v polovině prosince v Ženevě a obě strany při ní varovaly před "přílišným optimismem". Tentokrát gruzínský diplomat před odletem z Tbilisi do Prahy naznačil, že od jednání v českém hlavním městě si slibuje obnovení silničního spojení přes kavkazské hraniční přechody a rovněž zahájení pravidelné letecké dopravy.

Za důležitou oblast s dopadem na zlepšení rusko-gruzínských vztahů označují média obou zemí obchod. Rusko nedávno souhlasilo s obnovou dovozu některých gruzínských produktů, zejména vína a minerálních vod.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…