Disident a učitel Daniel Kroupa naznačuje: Vládne tu marxismus

23.07.2013 13:15

V ČR nebyla dokončena reforma politického systému. Říká to místopředseda Občanské demokratické aliance a vysokoškolský pedagog Daniel Kroupa. Ten je zároveň přesvědčen o tom, že pravicové i levicové strany nahradily demokratické principy napodobeninou marxistického pojetí politiky. Daniel Kroupa to prohlásil v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz.

Disident a učitel Daniel Kroupa naznačuje: Vládne tu marxismus
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

"Domnívám se, že skutečná politika byla nahrazena pouze jistým druhem obchodu a ideje byly nahrazeny ryze ekonomickými motivy. Ideje se tedy časem vytrácely ze zřetele a skutečná politika degenerovala na pouhou napodobeninu. Jde o jakýsi odvar marxistického učení, kterému podlehly pravicové a levicové strany. Veřejný zájem byl nahrazen soukromými zájmy, ať už sociálních nebo podnikatelských skupin. V tom spočívá hlavní úpadek české politické scény," řekl Kroupa v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz.

"Současný stav je logický. Pokud nastane úpadek a klasická demokratická politika zmizí, tak se stane cílem soukromých zájmů a ambicí. To, co dnes vidíme, je absolutním selháním demokratické pravice i levice. V devadesátých letech se například sociální demokraté pokoušeli o demokratickou politiku, jejímž cílem bylo prosazovat určité sociální cíle. To ale postupně nahradili uplácením určitých sociálních skupin. I tady veřejný zájem nahradily ryze soukromé zájmy," upozornil bývalý politik.

Může se objevit diktátorská osobnost

Daniel Kroupa vidí nutnost vzniku nové silné politické strany klasického typu, která by české politice vrátila normální podobu. Pokud se tak prý nestane, čeká naši zemi mnoho let politického i společenského marasmu. "Jestliže se v České republice nevynoří podobná strana, jejímž cílem bude obnovení normální politiky, čekají nás velmi těžké roky. Pokud bude současný vývoj pokračovat, tak hrozí, že že se v určité situaci může objevit i diktátorská osobnost, která by zneužila demokratické principy k získání moci,“ míní Daniel Kroupa.

Věřím tomu, že u nás existují bariéry

„Pevně věřím tomu, že ještě pořád u nás existují určité bariéry, které by podobnému vývoji zabránily," dodal Kroupa. Zároveň však hovořil pro Prvnízprávy.cz o tom, že ho překvapilo, jak lehce prezident Miloš Zeman odhodil svoje předvolební sliby. „Obešel Ústavu a jmenoval premiéra, jehož vláda zřejmě nebude mít podporu v Parlamentu. Velmi nebezpečné je, že tento krok Zemanovi bez problémů prošel u veřejnosti. Její významná část to pouze vzala na vědomí," konstatoval.

"Pokud prezident ignoruje Ústavu, je to znamení deformace poměrů v zemi. Důvodů, proč v ČR nastal tento vývoj, je mnoho. V devadesátých letech jsme dělali reformu celého politického systému. Ale už v roce 1994 se ji pokusil Václav Klaus zastavit. Tehdy začala posilovat sféra soukromých zájmů. Bohužel se naši politici nevymanili z marxistického pojetí politiky, tak je to kdysi naučili na školách. Pro vznik klasické demokratické politiky tady proto zůstal velmi malý prostor. I veřejnost tehdy uvěřila tomu, že bude mít rychlý blahobyt a nám se nepodařilo demokratické principy politiky prosadit," uzavřel Daniel Kroupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…