Disident vyzývá ČSSD, ODS a TOP 09: Spojte se proti Zemanovi a okupantům

30.07.2013 11:22

Publicista a někdejší disident Jan Urban ve svém příspěvku na blogu serveru Aktuálně.cz volá po založení velké koalice napříč stranami v Parlamentu. Země je podle něj totiž pod velením prezidenta Miloše Zemana okupována klakou s podivnou blízkostí k putinovskému Rusku. ČSSD, TOP 09 a ODS mají dnes větší zodpovědnost, než se může zdát. A vůbec není jisté, že obstojí, píše.

Disident vyzývá ČSSD, ODS a TOP 09: Spojte se proti Zemanovi a okupantům
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

"Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ), přezdívaná trefně Stranou přátel organizovaného zločinu, se chová k demokratickým institucím jako k dobytému nepřátelskému území," píše Urban. Její jedinou "kvalitou" je přitom podle něj osobní podlézavost k prezidentovi.

Poslední obranou před postupující okupací, jak současnou politickou situaci vystihuje publicista, jsou sněmovna a Senát. "Jsou ale tři hlavní politické strany vůbec schopné demokracii bránit?" ptá se Urban. ČSSD by podle něj měla rozhodně odmítnout Zemanovy pokusy o zavedení neparlamentních forem vlády a neměla by přemýšlet o podpoře Rusnokova kabinetu. "Sny Michala Haška, Zdeňka Škromacha a dalších o cestě k moci v Zemanově zákrytu jsou stejně naivní, jako jsou nebezpečné – a nejenom pro ČSSD," píše.

Parlamentní strany by se měly spojit

Není čas na řeči o pravicovosti nebo levicovosti, pokračuje Urban. TOP 09 a ODS by si prý nyní měly rychle uvědomit, že soupeřem není sociální demokracie, ale "megalomanská" snaha Miloše Zemana rozvrátit politický systém. "Vláda velké koalice ČSSD, TOP 09 a ODS by v této situaci s velkou většinou hlasů dokázala prezidenta a jeho klaku snadno odrazit, a zdůraznit tak jednou provždy senioritu Parlamentu nad prezidentskou libovůlí," dodává publicista.

Pokud by ODS a TOP 09 přenechaly místo premiéra sociálním demokratům, vyšachovaly by prezidenta a zároveň by vyvrátily podezření, že se do vlády chtějí dostat, aby zamezily vyšetřování korupčních kauz. ČSSD by zase měla šanci dokázat, že není jen loutkou v rukách okupantů.

Klauzeman

"Pokud to tři hlavní strany nedokáží, zničí okupanti nejdříve ze všeho a nadlouho jakoukoliv naději na emancipaci orgánů činných v trestním řízení a justice," varuje Urban. A je prý naprosto logické, že se na Zemanovu podporu ozývá potlesk exprezidenta Václava Klause. "Další verze symbiózy Klauzemana má stále stejný cíl. Nezávislost zničit ve prospěch svých lidí," tvrdí publicista.

Miloš Zeman a jeho "okupanti" se podle Urbana dostali k moci prostřednictvím nejšpinavější a nejprolhanější kampaně v polistopadové historii. Pokud ČSSD tlaku z Hradu neodolá, ovládne "retrostyl tunelářských devadesátých let" českou politickou scénu znovu, obává se publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…