Distancujeme se od návštěvy Putina v Česku. Židovská obec vydala prohlášení

19.12.2014 12:12

Jako klín se zarazilo pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina do Česka na pietní a vzpomínkové akce k sedmdesátému výročí osvobození nacistického lágru v polské Osvětimi do české židovské obce. Středeční zasedání Rady Federace židovských obcí tak bylo nebývale dramatické. Nakonec převážili odpůrci a Federace vydala prohlášení, kterým se distancuje od případné návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Česku.

Distancujeme se od návštěvy Putina v Česku. Židovská obec vydala prohlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průčelí synagogy

„Vzhledem k současné politické situaci považuje Federace židovských obcí v ČR za nevhodnou návštěvu prezidenta Putina na vzpomínkových akcích u příležitosti Dne obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 27. ledna 2015 v Praze a v Terezíně,“ píše se v prohlášení.

Důvodem, proč Rada Federace židovských obcí přijala toto usnesení, je skutečnost, že režim, který nastolil a ztělesňuje Vladimir Putin, podle nich nedodržuje mezinárodní dohody, je agresivní navenek a okupuje silou území sousedního státu. „Přejeme si, aby veřejnost věděla, že s jeho pozváním do Prahy nemá Federace židovských obcí v ČR nic společného,“ stojí v usnesení židovské obce.

Pro židovskou obec v Česku je to skutečně delikátní situace. Jedna její část totiž údajně sympatizuje spíše s prezidentem Světového židovského kongresu Ronaldem Lauderem, který zde mimo jiné financuje i několik židovských škol, přičemž druhá má mít blíže k bohatému organizátorovi terezínské piety Vjačeslavu Mošemu Kantorovi, který zastupuje evropskou židovskou federaci. O Kantorovi se prý často mluví jako o Putinovu příteli, který ale se od ruského prezidenta v posledních dnech odklonil. Sám Kantor tvrdí, že si požádal o politický azyl na Ukrajině kvůli podpoře Euro Majdanu.

Prohlášení Federace židovských obcí v ČR

Vzhledem k současné politické situaci považuje Federace židovských obcí v ČR  za nevhodnou návštěvu prezidenta Putina na vzpomínkových akcích u příležitosti Dne památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 27. ledna 2015 v Praze a v Terezíně.

Důvodem, proč Rada FŽO v ČR přijala na svém zasedání 17. prosince 2014 velkou většinou toto usnesení, je skutečnost, že režim, který nastolil a ztělesňuje Vladimir Putin, nedodržuje mezinárodní dohody, je agresivní navenek a okupuje silou území sousedního státu. Přejeme si, aby veřejnost věděla, že s jeho pozváním do Prahy nemá FŽO v ČR nic společného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…