Divadelní hra za veřejné peníze, ve které Ježíš znásilňuje muslimku, zvedla ze židle brněnského lidovce. A nejen jeho

05.04.2018 16:34

Náměstek brněnského primátora Petr Hladík (KDU-ČSL) se ohradil proti hře nazvané Naše násilí a vaše násilí, v níž mimo jiné Ježíš znásilňuje muslimskou ženu. Hra má být součástí květnového festivalu Divadelní svět Brno. Hladík proto otevřeným dopisem požádal ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera, zda by zvážil nahrazení díla něčím jiným. Vyjádření Glasera ČTK zjišťuje. Proti hře se už v minulosti ohradily spolek Brno+ nebo hnutí Slušní lidé.

Divadelní hra za veřejné peníze, ve které Ježíš znásilňuje muslimku, zvedla ze židle brněnského lidovce. A nejen jeho
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

Dílo chorvatského provokativního režiséra Olivera Frljiče naráží na problematiku Evropy a uprchlické krize, ignorance a strachu a zamýšlí se nad otázkami, zda lidé truchlí nad oběťmi teroristických útoků v Paříži a Bruselu stejně jako nad zemřelými v Bagdádu nebo Kábulu.

Hladík uvedl, že ctí svobodu umělecké tvorby. „Jsem přesvědčen o tom, že umění má lidi spojovat, a ne rozdělovat. Obrací se na mě celá řada lidí včetně samotných divadelníků, že plánovaná hra Naše násilí a vaše násilí v nich vzbuzuje silně negativní emoce. Například zde Ježíš znásilňuje muslimskou ženu,“ uvedl Hladík na sociálních sítích. „Tato negativní emoce se dá přirovnat snad jen k takovým pocitům, jaké by vyvolalo relativizování a zesměšňování holokaustu,“ napsal Hladík v dopise, který jako občan poslal Glaserovi.

Zmínil v něm také to, že představení je dotováno z veřejného rozpočtu, což by mělo být také bráno v potaz. „Nezamlouvá se mi, aby v rámci festivalu Divadelní svět Brno byla představena hra, která uráží víru mých spoluobčanů,“ uvedl náměstek. V dopise ředitele prosí, aby zvážil a přehodnotil uvedení hry a nahradil ji něčím jiným, „co nebude směřovat na pošlapávání symbolů křesťanské víry, na jejíchž kořenech vyrostla současná evropská civilizace“.

Proti hře se už dříve ohradily hnutí Slušní lidé nebo spolek Brno+ s předsedou Robertem Kotzianem, podle kterého nelze relativizovat násilí a překrucovat skutečnosti. Kotzian dodal, že uvedení hry v městském divadle poškozuje image Brna.

Devátý ročník přehlídky je v plánu od 24. do 28. května. Nabídne přes 40 představení souborů z Česka, střední Evropy, Nizozemska a Spojených států.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…