Divadlo Sklep zahrálo pro vojáky v Bagramu a Kábulu

09.10.2014 12:28

Legendární Divadlo Sklep zahrálo vojákům v Afghánistánu. Svůj Výběr z Besídek představilo vojákům strážní roty v Bagramu a na letišti v Kábulu přes dvacet členů souboru. Herci a herečky vojákům přijeli vyjádřit úctu a obdiv a podle člena souboru Fera Burdy se dočkali ovací vestoje i slz. Z pětidenní výpravy se divadlo vrátí dnes odpoledne.

Divadlo Sklep zahrálo pro vojáky v Bagramu a Kábulu
Foto: Archiv PB
Popisek: Zajatci

Do Afghánistánu se vypravilo 23 členů, převažovali muži. Nechyběli David Vávra, Milan Šteindler, Tomáš Hanák, Robert Nebřenský a Václav Marhoul. Z žen sebraly odvahu Lenka Vychodilová, Monika Načeva, Hana Pafková a Hana Navarová. Z pětidenní cesty do válečné oblasti mají podle Burdy zážitky, které bezpochyby zúročí v příštích představeních. Jedním z nich je poplach kvůli letící povstalecké raketě, který jednu z hereček zastihl ve sprše.

„Moc si toho vážím. Jedná se o konkrétní ocenění práce českých vojáků v misi. Zároveň je to pro vojáky možnost na chvíli zapomenout na těžké chvíle, které si letos v Afghánistánu naše armáda prožila," uvedl ministr obrany Martin Stropnický. Herci a herečky odehráli obě představení bez nároku na honorář.

Divadlo Sklep funguje přes 4 desetiletí

Divadlo Sklep vzniklo v roce 1971 ve sklepě babičky Davida Vávry, jádro souboru se utvořilo o sedm let později. Od roku 1980 vystupují členové v Praze na Dobešce. Ke stálému repertoáru patří představení Besídka, v jehož scénkách, písních a skečích se odráží osobitý humor divadla. Besídka je pokaždé sestavena z jiných scének.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…