Divadlo se znásilňováním muslimky Ježíšem je v pořádku, řekl soud. Kardinál Duka chce ale bojovat dál

20.11.2019 17:36

Kardinál Duka prohrál právní spor s divadelníky, kteří na jevišti sehráli scénu, v níž Ježíš znásilňuje muslimku. Soud konstatoval, že v umění se často užívají silné výrazové prostředky a v rámci svobodného šíření názoru je třeba to respektovat. Ale nejvyšší duchovní v Česku se nevzdává a hodlá bojovat dál.

Divadlo se znásilňováním muslimky Ježíšem je v pořádku, řekl soud. Kardinál Duka chce ale bojovat dál
Foto: Festival Divadelní svět
Popisek: Divadelní hra Naše násilí a vaše násilí

Kardinál Dominik Duka před časem pohnal před soud brněnské divadelníky. Pobouřily ho totiž dvě hry, které se v jihomoravské metropoli hrály. Šlo o kusy režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět v květnu 2018. Duka dal najevo, že ctí svobodu slova, ale i ta musí mít své hranice a není možné ji překračovat útoky na cítění křesťanů. Za hru, kde Ježíš znásilní muslimku, žádal omluvu.

Krajský soud v Brně však konstatoval, že divadelníci nespáchali nic, za co by se měli omlouvat, protože k umělecké činnosti patří různé výrazové prostředky, což by měl vzít v potaz i kardinál Duka. O soudním verdiktu informovala ČTK.

Server Církev.cz soudní verdikt okomentoval a vysvětlil, proč se kardinál nehodlá vzdát a půjde do další právní bitvy.

Oprávnění hájit Ježíše Krista podle soudu nemá nikdo. To je však v rozporu se specifickým posláním kardinála – konat a chránit církev jménem papeže. Dalším důvodem zamítnutí bylo, že křesťanů je v ČR málo, tedy jejich víra má menší ochranu vůči svobodě slova. Považujeme za neakceptovatelné, aby z důvodu, že je u nás menšina věřících křesťanů, bylo možné urážet a hanobit základ jejich víry, protože si to podle soudu demokratická většina přeje. Dostáváme se tak zpět do totalitního myšlení a do doby, kdy u nás byli křesťané a církev pronásledováni a utlačováni. Je to zvlášť závažné v souvislosti s tzv. krvavou (Červenou) středou, která proběhne již příští týden 27. listopadu, dnem, kdy si připomínáme všechny, kdo trpí v souvislosti se svým náboženským přesvědčením,“ uvedl server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…