Divoká dohra včerejší „nudy v Brně“: Klidně je možný, že Hollan je debil, ale...

06.09.2016 10:05

Skupina zhruba padesátky neonacistů, která v pondělí v ulicích Brna „naháněla“ náměstka primátora Matěje Hollana, vzbudila na sociálních sítích pohoršení. „Klidně je možný, že je to hroznej debil. Ale i kdyby to byl největší debil na světě, žádná parta steroidovejch násilníků a recidivistů ho nemá právo zkoušet terorizovat,“ konstatoval aktivista Jan Vrobel.

Divoká dohra včerejší „nudy v Brně“: Klidně je možný, že Hollan je debil, ale...
Foto: David Daniel
Popisek: Bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

Vrobel se prostřednictvím svého facebookového profilu přiznal, že konfrontaci mezi Matějem Hollanem a jeho odpůrci v brněnské pivnici U Poutníka bral jako čistě mediální kauzu. „Samotnému se mi x-krát stalo, že si na mě někdo otevřel hubu a na místě jsme to vždy nějak vyřešili. Přišlo mi teda fakt nesmírně komické z toho dělat nějaký facebookový divadlo,“ vysvětlil aktivista.

„Ale pokud je možné, aby radnímu stepovaly desítky neonacistů před barákem (a sorry, to prostě JSOU neonacisté a byly časy, kdy jsme se jako společnost nebáli je pojmenovat), tak je něco velmi špatně a občanská společnost by na to měla zareagovat,“ zdůraznil Vrobel.

Padesátka neonacistů v pondělí večer dorazila k brněnské pivnici U Poutníka, kde chtěla konfrontovat náměstka primátora Matěje Hollana, který sem svolal akci proti nenávisti. Provozovatel hospody se však nakonec rozhodl neotevřít, a Hollan tak akci přesunul na jiný termín a místo. Protože tedy extremisté na místě nikoho nenašli, vydali se na výpravu až k domu Hollanovy rodiny. Politika ale nezastihli a posléze se rozhodli pochod rozpustit.

„Hollan je mi jako člověk úplně ukradený, neznám ho. Neznám jeho politiku, nevím, co v Brně zkurvil nebo opravil. Klidně je možný, že je to hroznej debil. Ale i kdyby to byl největší debil na světě, žádná parta steroidovejch násilníků a recidivistů ho nemá právo zkoušet terorizovat. Měla by přijít rozhodná reakce občanské společnosti. Nejde o politický body, tady jde o víc,“ doplnil na toto konto Vrobel.

Podle analytika think-tanku Evropské hodnoty Jakuba Jandy je naprosto nepřijatelné, aby politika naháněla skupina „nácků“ a osobně mu vyhrožovala. „To je v demokracii vždycky nepřijatelné, ať si ten politik myslí cokoliv,“ zdůraznil Janda.

Aktivista Tomasz Peszynski konstatoval, že „tohle přestává být sranda“. „To Brno se mi přestává líbit. Někdo by tam měl udělat pořádek…“ míní Peszynski. Aktivistka Eva Zahradníčková si zase posteskla, že Brno bývala „taková klidná ‚vesnice‘“. Počínání neonacistů jí přijde „fakt za hranou“.

„Tak, to je pro ty moralisty, co psali o fňukně, o práskačství, o neomarxistech... fakt dobré!!! Sraz jaderných fyziků, hvězdářů nebo básníků to asi nebyl,“ pohoršoval se režisér Břetislav Rychlík.

Matěje Hollana se nakonec zastal i bystrcký zastupitel Viktor Lošťák, který měl původně v plánu akci proti Hollanovi. „Není přijatelné, aby se kdokoli stal ve městě lovnou zvěří,“ zveřejnil Lošťák na svém facebookovém profilu, kde zároveň vyzval náměstka primátora ke konání, které by zastavilo toto „řádění“.

Lošťák uvádí, že lidé Hollana nemají rádi proto, neb jim pořád nadává. „Nadáváš lidem do xenofobů, rasistů, nenávistníků, a tím znemožňuješ všechnu racionální diskuzi. Oni si to dobře uvědomují, vědí to a říkají, že tohle je ten hlavní problém,“ vysvětlil Lošťák Hollanovi.

Lošťák proto navrhuje, aby Hollan uznal, že ti, kteří jsou proti imigraci, jsou lidé s negativním názorem na imigraci, ne „white trash“ a terč jeho „elitářského posměchu“. „Přijmi to a – řeknu to surově – nebudeš se muset bát jít nakoupit. Bude se jednat, bude se mluvit, přestanou se honit politici po městě. Hollane, přijmi to. Není jiná cesta,“ uzavřel Lošťák.

Dělo se také v pondělí v Brně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…