Dlouho jsem mlčel, už nebudu. Úplně nový pohled na nevyznamenání Jiřího Bradyho

24.10.2016 6:51

Publicista a exporadce Václava Klause Tomáš Haas se vyjádřil na svém facebookovém profilu k aktuální kauze kolem státních vyznamenání. Prezident totiž prý nevyznamená Jiřího Bradyho, jenž přežil pobyt v koncentračních táborech, protože jeho synovec přijal i přes Zemanův nesouhlas Jeho svátost dalajlámu.

Dlouho jsem mlčel, už nebudu. Úplně nový pohled na nevyznamenání Jiřího Bradyho
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

„Můj otec, veterán československé ‚západní‘ armády, se zúčastnil bojů v severní Africe, v Tobruku a později obléhání Dunkerque. Obdržel několik československých a britských vyznamenání, která měl doma uložena v dřevěné kazetě, kterou zamykal v knihovně. Nepamatuji si, kolik jich bylo, nikdy o nich nemluvil. Nepřežily naši emigraci do Kanady. Pamatuji si jen jeho vyznamenání ‚Za osvobození Francie‘, které mně a mé matce po jeho smrti předával francouzský velvyslanec v Kanadě,“ zmínil Haas.

„Když se v novinách roznesla zpráva, že strýc jednoho našeho politika s podobnou historií se údajně měl 28. 10. stát držitelem státního vyznamenání, očekával jsem, že se podobné pocty dostane i mému otci, i když jen in memoriam,“ pokračuje dále ve svém vyprávění.

A následuje ironie. „Vzhledem k tomu, že jsem dosud nedostal potvrzení a pozvánku z Hradu, je jasné, že jde o další pomstu prezidenta Zemana. Asi za to, že jsem jej nepodpořil v prezidentské volbě. S panem prezidentem jsem naposledy hovořil krátce před loňskými Vánoci a neřekl mi, že můj otec nedostane medaili,“ říká Haas. Následně uvádí i to, že se připojuje k prezidentské zlovůli a oficiálně oznamuje, že se předávání státních vyznamenání na Hradě nezúčastní.

„A děkuji ODS za to, že se chová principiálně a s hlubokým respektem k institucím a symbolům našeho státu a k vyznamenaným hrdinům a osobnostem našeho občanského života a bude ceremonii na Hradě, stejně jako já, bojkotovat,“ uzavřel.

Celý příspěvek Tomáše Haase:

Dlouho jsem mlčel, ale už nebudu.

Můj otec, veterán československé "Západní" armády, se zúčastnil bojů v Severní Africe, v Tobruku a později obléhání Dunkerque. Obdržel několik československých a britských vyznamenání, která měl doma uloženy v dřevěné kazetě, kterou zamykal v knihovně. Nepamatuji si,kolik jich bylo, nikdy o nich nemluvil. Nepřežily naší emigraci do Kanady. Pamatuji si jen jeho vyznamenání "Za osvobození Francie", které mně a mé matce po jeho smrti předával francouzský velvyslanec v Kanadě.

V Kanadě byl členem Českoskovenské odbočky Royal Canadian Legion a propagoval Československou republiku a československý odboj. Jeho matka, má babička, kterou jsem nikdy nepoznal, nepřežila nacistický koncentrák.

Když se v novinách roznesla zpráva, že strýc jednoho našeho politika s podobnou historií se údajně měl 28.10. stát držitelem státního vyznamenání, očekával jsem, že se podobné pocty dostane i mému otci, i když jen in memoriam.

Vzhledem k tomu, že jsem dosud nedostal potvrzení a pozvánku z Hradu, je jasné, že jde o další pomstu prezidenta Zemana. Asi za to, že jsem jej nepodpořil v prezidentské volbě. S panem prezidentem jsem naposledy hovořil krátce před loňskými Vánoci a neřekl mi, že můj otec nedostane medaili.

A proto se připojuji k protestu proti prezidentské zlovůli a oficiálně zde oznamuji, že se předávání státních vyznamenání na Hradě nezúčastním.

A děkuji ODS za to, že se chová principelně a s hlubokým respektem k institucím a symbolům našeho státu a k vyznamenaným hrdinům a osobnostem našeho občanského života a bude ceremonii na Hradě, stejně jako já, bojkotovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…