Dlouholetý šéf BIS Jiří Lang má na podzim skončit ve funkci. Má ale prý podmínku

21.05.2015 15:46

Současný ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang, který je ve funkci téměř dvanáct let a je tak nejdéle sloužícím šéfem kontrarozvědné služby v celé střední a západní Evropě, má ve funkci na podzim skončit. Informují o tom dnešní Lidové noviny s tím, že Langův odchod se má odehrát na základě jeho vlastní žádosti. Podmínkou ale je, že se mu stát postará o důstojný „výměnek“.

Dlouholetý šéf BIS Jiří Lang má na podzim skončit ve funkci. Má ale prý podmínku
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jiří Lang, šéf BIS

Pro vládnoucí elitu je totiž Langova spokojenost velmi důležitá. Především proto, že mu za více než dekádu v úřadě pod rukama prošlo nepřeberné množství informací, které by dokázaly politikům pořádně zatopit.

Jednou z údajně zvažovaných možností je přechod Langa do vysoké funkce v České národní bance nebo do vedení polostátní firmy ČEZ. Ve hře je prý i obměna ve vedení více úřadů. Lang by při této variantě zamířil do čela Národního bezpečnostního úřadu.

Odchod Šlachty z vedení ÚOOZ by řadě skupin udělal radost

Otázkou také je, kdo by Langa ve funkci šéfa BIS nahradil. Podle listu je jedním z vážných kandidátů bývalý zpravodajec David Höfer, který nyní pracuje v uherskohradišťské České zbrojovce, ale v minulosti v BIS působil. Velmi intenzivně se prý u zpravodajců mluví také o stávajícím šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertu Šlachtovi.

Ten by prý svým odchodem od policie řadu vlivných skupin potěšil. „Ve funkci šéfa BIS by sice disponoval řadou citlivých informací, ztratil by však přímý vliv na zahajování trestního stíhání konkrétních osob,“ napsal list.

Všichni zúčastnění ale informace listu popřeli. Podle listu to však není nic neobvyklého, protože ve zpravodajských kruzích bývá zvykem, že citlivé informace se dopředu nezveřejňují. A pokud se vláda ke změně ředitele BIS rozhodne, stane se tak prý ze dne na den. „A jeho jméno se veřejnost nejspíš dozví až z tiskového prohlášení,“ dodal deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…