Dlouhý a Rupnik se v ČT přeli o to, zda Řecko "nakazí" eurozónu

27.05.2012 14:40

Co přinese možný odchod Řecka z eurozóny a co to bude znamenat pro budoucnost Evropské unie? Politolog Jacques Rupnik a ekonom Vladimír Dlouhý rozvedli na toto téma živou diskusi ve studiu České televize. Z Berlína se také živě připojil Pavel Mayer z německé Pirátské strany, která se dostala na berlínskou radnici.

Dlouhý a Rupnik se v ČT přeli o to, zda Řecko "nakazí" eurozónu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec ve svém diskuzním pořadu

Ekonom Vladimír Dlouhý zastává názor, že euro byl unáhlený projekt a přináší s sebou určité problémy. A nemyslí si, že případné odbourání eura by znamenalo dalekosáhlé následky pro eurozónu a evropskou integraci. To, že jednotlivé země připravují krizové plány pro případ, že Řecko vystoupí z EU, nevidí jako kritický ukazatel.

"Myslím, že řada vlád na něčem takovém pracuje již několik měsíců. Každý, kdo byl zodpovědný, se na to musel připravit," říká Dlouhý, ale nemyslí si, že to nutně znamená nástup procesu desintegrace. Pokud totiž za evropskou integrací vidíme snahu mít v evropě mír, otevřít jednotný vnitřní trh, aniž bychom nad tímto trhem chtěli zavádět společnou měnu, Evropská unie může nadále fungovat.

S tímto názorem nesouhlasí politolog Jacques Rupnik. Očekává, že pokud se v červnových parlamentních volbách v Řecku voliči vyjádří pro odchod Řecka z eurozóny, bude to prvním znakem rozkladu evropské integrace. Obává se totiž, že by řecký příklad mohly následovat ostatní země. "Tady hrozí nejen nákaza, ale to, že celý ten projekt bude ohrožen. Nebyli jsme schopni zachránit Řecko, znamená to, že neexistuje evropská solidarita. Pak budeme pracovat na vizi, že EU je pouze společný volný trh. To je britská vize a to vede k desintegraci," míní Rupnik.

Události v Řecku jsou zanedbatelné

K otázce řecké krize se vyjádřil také berlínský zastupitel Pirátské strany, která má představovat alternativu stávající politické elity a pomoci tak řešit problémy s demokratickou krizí, Pavel Mayer. Ten se na celou situaci dívá historickou perspektivou a srovnává současné problémy s problémy, kterým čelilo Řecko v minulosti. "Evropská unie ukončila 2000 let války v Evropě. To, co se děje v Řecku, je vlastně bagatela", míní Mayer. Podle něj nikdo nemůže být spokojen s tím, jak to v Evropě vypadá. Nicméně daleko hůře hodnotí stav, ve kterém bychom se nacházeli, pokud by EU vůbec neexistovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…