Dlouhý vzkazuje českým obchodníkům v Rusku: Nevyklízet pozice, zachovávat přátelské vztahy

03.02.2015 18:29

Je správné právě teď jednat s ruskou stranou o rozvoji vzájemné hospodářské spolupráce, jak plánuje český ministr průmyslu Jan Mládek? Komu by prospěla regulace pracovní doby v obchodech? A jak vážně bere svůj záměr kandidovat na prezidenta České republiky? Na tyto otázky dnes odpovídal v pravidelném pořadu Dvacet minut Radiožurnálu prezident Hospodářské komory České republiky a exministr Vladimír Dlouhý.

Dlouhý vzkazuje českým obchodníkům v Rusku: Nevyklízet pozice, zachovávat přátelské vztahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Na otázku, zda by reguloval prodejní dobu v obchodech, Dlouhý odpověděl: "Já bych to nereguloval, má to své jasné proti, a tím jsou zkušenosti okolních států, jako například Slovenska a Maďarska. Když se bude méně prodávat, budou klesat mzdy a ve finále, tak jak nám potvrzují právě příklady okolních států, to může dopadnout tak, že se to promítne do růstu ekonomiky. A to určitě nechceme,“ řekl exministr.

Téma se pak stočilo na požadavek některých politiků, aby se osobám samostatně výdělečně činným zvýšila záloha na zdravotní pojištění. Oproti zaměstnancům odvádějí OSVČ zhruba třetinu. U titulkové výměny názorů politiků padala slova jako třetinová sádra či třetinová chlopeň. Dlouhý řekl, že se mu takovéto výrazy pranic nelíbí, a proto poslal panu Středulovi dopis, v němž do deseti bodů shrnul, jak je na tom dnes malý živnostník. A exministr se jal vyjmenovávat, že OSVČ jsou méně nemocní, protože ani onemocnět nemohou, nemají placenou dovolenou, mohou vlivem nemoci přijít o zákazníka atd. "Takže pokud se hledají peníze, mělo by se hledat jinde než u malých živnostníků, beru to jako házení klacků pod nohy,“ řekl Dlouhý.

K otázce posilování obchodní spolupráce s ruskými regiony Dlouhý řekl, že v poslední době Hospodářská komora intenzivně pracuje na tom, jak zmírnit dopady rusko-ukrajinské krize na české hospodářství. Stanovisko komory pak Dlouhý tlumočil: Nevyklízet pozice, zachovat vybudované vztahy, které jsou často na úrovni hejtmanů a fungují velice dobře, a najít ve státním rozpočtu rezervu na diplomatické mise, které by zajistily stabilnost budoucích i daných obchodů.

Na konec pořadu objasnil zákulisí vzniku zprávy o jeho prezidentské kandidatuře. "Volal mi  pan redaktor Lidových novin, se kterým se známe, já jsem mu řekl, že mám strašně práce a že nemám čas se k ničemu vyjadřovat a velmi slušně jsem o poprosil o pochopení, on mi řekl, že to chápe, a pak vyšel článek, že zvažuji kandidaturu na prezidenta."

V úplném závěru ještě zhodnotil práci našeho současného prezidenta Miloše Zemana. "Myslím, že v Číně odvedl dobrou práci, i když ten konec si trochu pokazil... Ale jestli proboha nemám potvrzeno, že článek napsal opravdu tento autor (Ferdinand Peroutka pozn. red.) tak to nemohu vypustit z pusy, to byla chyba,“  řekl na závěr exministr Dlouhý. 

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci


reklama

autor: bra

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …