Dne 25. února oslavuji narozeniny. Na Olšany nechodím, říká komunistka

25.02.2013 17:43

Před 65 lety přijal tehdejší prezident Edvard Beneš demisi nekomunistických ministrů a v Československu nastalo období totality. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to komentovala poslankyně KSČM Soňa Marková. 25. února prý slaví, ale kvůli svým narozeninám, na Olšanské hřbitovy nechodí.

Dne 25. února oslavuji narozeniny. Na Olšany nechodím, říká komunistka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

„Před padesáti lety jsem se narodila, takže vždycky tento den oslavuji. Co se týká historické události, tak jako pro bývalou učitelku dějepisu to bylo vždy významné téma,“ prohlásila Marková. Na Olšanských hřbitovech u hrobu Klementa Gottwalda ale nebyla.

Nejednalo se o násilný puč

Marková odmítla, že by se v roce 1948 jednalo o násilný puč. „Pokud to pravdivě popíšete, tak o násilný puč nešlo,“ poučila v Českém rozhlase. Prý to potvrzují historické dokumenty. Připustila ovšem, že průvod studentů byl zastaven tlakem.

V pořadu popsala, jak si po roce 1989 snažila doplnit vzdělání z Pedagogické fakulty o novodobé informace, které dříve „nebyly zdůrazňovány“. Snažila se proto žákům popsat události 25. února 1948 z mnoha různých úhlů.

Beneš byl pod tlakem ulice

Ve 20 minutách Marková naznačila, že prezident Beneš byl pouze pod „tlakem ulice“. Narážela nejspíš na demonstraci studentů, kteří chtěli pochodem na Pražský hrad podpořit prezidenta Beneše. Studentům ale bránily Lidové milice.

Podle Markové byly poměry v 80. letech mnohem volnější než dřív. Prý ji nikdo nebránil říkat své názory. Držela se ale historických údajů a nechávala žáky, aby si utvořili vlastní názory. V Radiožurnálu prohlásila, že by tomu mělo být i dnes.

Od dobrých věcí, které byly vykonány, se nedistancujeme. Za to špatné jsme se omluvili

„Minulost je důležitá, my se nedistancujeme od těch dobrých věcí, co byly vykonány. Ale omluvili jsme se za vše, co bylo v minulosti špatného,“ prohlásila poslankyně KSČM. Dodala, že její strana se teď zaměřuje především na budoucnost a ne na minulost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…