Dnes brzy ráno se v Bruselu upekl nový cíl, píše Reuters

14.06.2018 13:38

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Evropské unii by měl v roce 2030 činit 32 procent. Podle agentury Reuters se na tom dnes shodli vyjednavači EU. To je sice vyšší cíl než 27 procent navrhovaných členskými státy a Evropskou komisí, ovšem některé vlády a Evropský parlament prosazovaly alespoň 35 procent.

Dnes brzy ráno se v Bruselu upekl nový cíl, píše Reuters
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Podle britské nevládní organizace Sandbag se v roce 2017 podílely větrné, solární a biomasové zdroje na výrobě elektřiny v EU 20,9 procenta.

„Tato dohoda je těžce vydobytým vítězstvím ve snaze o uvolnění skutečného potenciálu Evropy v přechodu k čisté energii,“ napsal komisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiku Miguel Arias Cañete na Twitteru.

Podle původního návrhu Evropské komise měl podíl obnovitelných zdrojů na energetickém mixu v roce 2030 činit 27 procent, což je kompromis členských států. Některé z nich se zdráhají podporovat příliš vysoké cíle, protože jejich energetika je stále značně závislá na uhlí a plynu.

„Dnes brzy ráno se v Bruselu upekl nový cíl v #OZE do 2030, a to 32 procent. To znamená, že výrobu elektřiny z OZE cca 20TWh v ASEKu (Aktualizaci státní energetické koncepce - pozn.ČTK) plánovanou na 2040 bychom měli mít už o 10 let dříve. Trialog EU institucí k energetickým úsporám vrcholí. Do konce června bude hotovo na úrovni 32% (možná 33%). Dopad na české hospodářství cca 1000 mld. Kč do 2030 tedy cca 1,5 % HDP ročně. Dva roky na to upozorňuji,“ napsal na Twitteru generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Ředitel ekologické skupiny Climate Action Network Europe Wendel Trio dohodnutých považuje 32 procent za počáteční bod zápasu o ambicióznější cíle, uvedla agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…