Dnes budou mimořádně zpřístupněny archivy ÚSTR a ABS

09.06.2016 6:29

U příležitosti Mezinárodního dne archivů se dnes veřejnosti zpřístupní budovy Archivu bezpečnostních složek a Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Archiváři seznámí zájemce s postupy při lustracích, jejich úskalí a předvedou digitalizaci archiválií. Provádět je budou i po depozitářích. Na malé archiváře si budou moct zahrát i děti, které se seznámí s profesí a uloží svoje "výrobky" do depozitáře.

Dnes budou mimořádně zpřístupněny archivy ÚSTR a ABS
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

V Divadle na Perštýně spustí historikové projekt Muzeum Gulag Online. Sdružení Archipelag od loňska vytvářelo na základě zmapovaných pozůstatků skutečných táborů Gulagu jejich autentickou kompletní 3D rekonstrukci a virtuální prohlídku s vizualizací předmětů denní potřeby vězňů a dokumentů z táborů či archivů.

V centrální budově ÚSTR bude také otevřena badatelna i knihovna v Česku často s nedostupnými knihami a časopisy. Archiváři seznámí veřejnost s důležitými projekty jako je Paměť národa nebo Dějepis ve 21. století a ukázkami audiovizuální dokumentace. Paměť národa patří mezi největší veřejně přístupné sbírky pamětnických vzpomínek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…