Dnes je Velký pátek, den půstu a vzpomínky na ukřižování Krista

25.03.2016 6:29

Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Den přísného půstu je vzpomínáním na Kristovo utrpení a jeho vykupitelskou smrt. Obřady na památku jeho umučení chystají katolické kostely, bohoslužby se konají také v evangelických sborech. Česká republika se dneškem přidává k zemím, kde je Velký pátek státním svátkem.

Dnes je Velký pátek, den půstu a vzpomínky na ukřižování Krista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velikonoční vigilie s kardinálem Dominikem Dukou v katedrále sv. Víta na Pražském hradě

Dnešní den je pro křesťany nejtišším dnem v roce, měl by být dnem pozastavení a rozjímání podobně, jako to člověk koná v den úmrtí svých nejdražších. Měl by být vytržením z běžného chodu světa, práce i obyčejů. I lidové přívlastky Bolestný či Tichý pátek vyjadřují smutek, pokání a půst věřících pro památku Krista.

Velký pátek je prvním dnem Velikonočního třídenní. Následuje Bílá sobota, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení a nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání. Třídenní v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, neboť obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.

Velký pátek jsou součást Velikonoc byl státním svátkem i v někdejším Československu, byl ale zrušen za komunistického režimu v roce 1951, a tak z celých Velikonoc zůstalo tehdy dnem pracovního klidu pouze pondělí. Je dnem, který následuje po neděli zmrtvýchvstání Krista, dopoledne se slaví slavnostní liturgie. V minulosti jej podobně jako jiné dny následující po významných svátcích doprovázely různé lidové zvyky, které byly součástí běžného života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…