Dnes je výročí „Vítězného února“. Proběhnou protesty proti komunistům, EET a Babišovi

25.02.2016 6:15

Hned několik pietních akcí, ale i demonstrací se dnes uskuteční v Česku při příležitosti výročí komunistického převratu. V únoru 1948 převzala po vládní krizi moc komunistická strana, a účastníci dnešních akcí budou vzpomínat právě na oběti tohoto režimu. Někteří však také budou kritizovat současnou vládu.

Dnes je výročí „Vítězného února“. Proběhnou protesty proti komunistům,  EET a Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění u hrobu Klementa Gottwalda při příležitosti 67. výročí Vítězného února, komunistického převratu v roce 1948

Tradiční připomínky únorových událostí budou například v Praze u památníku obětí komunistického režimu na Újezdě či u pamětní desky na budově Senátu. Platforma Bezkomunistů.cz chystá na podvečer setkání na Staroměstském náměstí se skauty, kde se budou zapalovat svíčky jako vzpomínka na oběti.

Na Václavském náměstí se uskuteční protest namířený proti současnému ministru financí a podnikateli Andreji Babišovi (ANO) nazvaný Oligarchům zvoní hrana. Zúčastní se ho i někteří opoziční politici. Na Klárově pak bude demonstrovat Strana soukromníků proti elektronické evidenci tržeb a kontrolnímu hlášení DPH. Právě dnes mají podnikatelé první den podávat kontrolní hlášení. Manifestaci strana nazvala Vítězný únor 2016, průvod má dojít k Úřadu vlády.

Únorový převrat 1948, komunisty nazývaný Vítězný únor, byl převzetím moci komunistickou stranou po zřejmě komunisty vyprovokované vládní krizi. Totalitní éru ukončila až revoluce na podzim 1989.

KSČM se stále hlásí „k revolučnímu základu února 1948“. Komunisté to uvedli na svých webových stránkách. Oceňují „práci a obětavost generací budovatelů první formy socialismu“.

KSČM zároveň „hluboce lituje tragických deformací a nedostatků, které během vývoje myšlenku socialismu ochudily a poškodily“. „KSČM připomíná, že se po listopadu 1989 omluvila všem, jejichž život tyto deformace negativně zasáhly,“ píše se na webu Komunistické strany Čech a Moravy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…