Dnes jsme obnovili evropský slib jednoty, pochvaloval si Juncker v Římě

25.03.2017 15:46

Evropané musí utlumit své vzájemné hašteření, pokud má EU přetrvat. Na oslavách šedesátých narozenin EU se na tom v Římě shodli evropští lídři. Informuje o tom agentura Reuters.

Dnes jsme obnovili evropský slib jednoty, pochvaloval si Juncker v Římě
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Juncker

EU musí být jednotná – nebo nebude vůbec. Těmito slovy lze shrnout základní myšlenku neformálního summitu sedmadvaceti lídrů EU v Římě, kde slavili šedesáté narozeniny celého společenství. EU má podle politiků smysl, protože přinesla šedesát let míru a prosperity a může přinést ještě další dekády míru. Jen musí zůstat jednotná a tím i silná. Tato slova padla v době, kdy se britská premiérka Theresa Mayová chystá oficiálně zahájit vystoupení své země z EU.

Lídři se také shodli na tom, že EU ustrnula a s nástupem ekonomické krize byla nucena čelit rostoucí vlně nacionalismu. To se ale má změnit. Italský premiér Paolo Gentiloni hrdě oznámil, že se EU opět pohne kupředu. „Unie začíná znovu. ... Má vizi pro příštích deset let,“ řekl předseda vlády hostitelské země.

Celý článek naleznete zde

Někteří politici však toto nadšení krotili. Především polská konzervativní vláda dává najevo svou nespokojenost a varuje před dvourychlostní Evropou. Polský předseda Evropské rady Donald Tusk však svým krajanům sdělil, že dvourychlostní Evropa tu už byla, a to před rokem 1989, kdy kupříkladu válkou poničené Polsko toužilo po svobodě. Poláci mohli svobodu jen závidět Francouzům či Němcům, kteří stáli u zrodu EU.

Německá kancléřka Angela Merkelová, kterou v září čeká klíčový volební test, svým kolegům připomněla, že pro mnohé Evropany už je druhá světová válka jen blednoucí epizodou dějin, kterou znají jen z učebnic, a sami se potýkají s jinými problémy, především s nezaměstnaností, se kterou se budou muset popasovat evropští politici.

„Dnes jsme obnovili naše sliby a potvrdili svůj záměr jednat společně a jednotně,“ oznámil novinářům předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, podle něhož má EU jedinou šanci na úspěch – jako jednotná unie.

Evropští lídři také přislíbili, že bude více naslouchat občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…