Dnes o křesťanství mluví každý uřvaný nácek, co v životě neviděl kostel zevnitř. A přesto jej musíme připomínat, píše lidovecký europoslanec

05.12.2015 14:04

Slova šéfa sociálnědemokratické frakce v Evropském parlamentu Gianni Pittella, že islám je součástí evropské identity, takříkajíc nadzvedla ze židle lidoveckého europoslance Pavla Svobodu do té míry, že na tento kontroverzní výrok na svém facebookovém profilu zareagoval obsáhlým zamyšlením na téma Evropa, křesťanství a islám.

Dnes o křesťanství mluví každý uřvaný nácek, co v životě neviděl kostel zevnitř. A přesto jej musíme připomínat, píše lidovecký europoslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda

Gianni Pittella prý řekl 25. listopadu 2015 větu, která Svobodou zatřásla. „Islám je prý součástí evropské identity. Neřekl, že je součástí historie či reality, ale identity,“ posteskl si europoslanec. Připomněl, že se zřejmě všichni shodneme na tom, že migranti musejí dodržovat naše právo, i když se to vždy nedaří na sto procent. „Naše evropská identita je ale něco víc než zákony – týká se i kultury, postavené na svobodě projevu,“ uvedl.

Aby vyhověl muslimům, zakázal učitel zpívat ve škole koledy

Poukázal na to, že síla muslimů se v některých částech Evropy už začíná prosazovat: „Jeden italský učitel nedávno zakázal zpívat koledy, aby vyhověl muslimům. Ve Francii někteří ředitelé škol pro jistotu vyřazují vepřové z jídelníčku, na řadě britských škol vznikl odpor proti výuce občanské výchovy a lidských práv. Pokud je islám skutečně součástí naší evropské identity, pak ovšem konají správně. Pokud není, máme něco zásadně pokřiveného v chápání vztahu většiny a menšiny,“ uvedl Svoboda.

Celý text je ZDE

Upozornil, že jeden ze zakladatelů poválečné evropské spolupráce Jean Monnet na otázku, jak vymezit Evropu, řekl: Evropa je tam, kde jsou kostely. „Jsou země, kde se to dnes nesmí říkat,“ povzdechl si Svoboda.

Vyvozovat, že islám patří do evropské identity, je silná káva

Připouští, že islám je v některých částech Evropy přítomen. Týká se to například Francie, Nizozemska, Belgie, Spojeného království, Albánie je do značné míry muslimská odedávna. „Vyvozovat ale z toho všeho, že islám patří do evropské identity, to je hodně silná káva,“ píše europoslanec.

Svěřuje se, že se mu to celé začíná propojovat s odporem, na nějž zejména u evropské levice narazil návrh, aby Lisabonská smlouva slovně odkázala na křesťanství jako na jeden z kořenů současné Evropy. „Obávám se, že zde nejde vůbec o respekt k islámu nebo k náboženství, ale prostě o hlasy muslimských voličů. Mnozí politici se tím prodávají nejen v Evropském parlamentu, ale hlavně ve vnitrostátní politice,“ uvedl.

Nadějí jsou muslimové, kteří v našich hodnotách vidí inspiraci

A ptá se, jak mohou být mnozí politici pro rovnoprávnost pohlaví a současně se dovolávat islámu jako součásti své identity. „Já opravdu nechci považovat za součást své identity systém, kde svědectví ženy má u soudu poloviční hodnotu svědectví mužova, nechci se ani částečně identifikovat s tím, že rouhání se má trestat smrtí. A jsem naopak přesvědčen, že nadějí pro soužití v míru jsou ti muslimové, kteří v našich hodnotách vidí inspiraci a nikoli ‚velkého Šajtána Západu‘,“ napsal Svoboda.

Jak se dá ohnout historie, aby z ní vypadlo křesťanství, už víme

Připouští, že o tzv. „křesťanských hodnotách Evropy” dnes mluví „každý uřvaný nácek“, který v životě neviděl kostel zevnitř. „Jenže toto je druhý a také velmi nebezpečný extrém. O tom, jak se dá ‚ohnout‘ historie, aby z ní vypadlo křesťanství, víme své už od komunistických politruků a přepsaných učebnic dějepisu v padesátých letech,“ píše s tím, že zejména v dnešní době, kdy se samovolně mění demografická tvář Evropy, musíme mít v hodnotách jasno. „Neumíme často své vlastní hodnoty ani vyjmenovat, natož je bránit, neumíme hájit své kulturní památky a zapomněli jsme mít děti a v těchto hodnotách je vychovat,“ vyčítá chyby současné evropské civilizace.

Závěrem varuje, že pokud nevíme, co je pro nás podstatné, co máme hájit a zač bojovat, jestliže navíc jako kontinent vymíráme a kvůli volbám a ideologiím popíráme to, z čeho jsme vzešli a co ze svých zesláblých kořenů stále ještě napájí náš cit pro svobodu, spravedlnost, právo a milosrdenství, pak jsme opravdu v krizi. A nejen migrační.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…