Dnes přiletěla druhá skupina uprchlíků z Iráku. Čtyři rodiny o sedmnácti lidech

05.02.2016 21:10

Na Letišti Václava Havla v Praze dnes odpoledne přistála druhá skupina křesťanských uprchlíků z Iráku. Jde o čtyři rodiny, které mají 17 členů. Mezi nimi je devět dětí. Do Česka by v příštích týdnech mělo přesídlit celkem 153 iráckých křesťanů. Do rekreačního střediska Okrouhlík u Jihlavy, kde budou zatím ubytováni, dorazil autobus s uprchlíky krátce po 18:00.

Dnes přiletěla druhá skupina uprchlíků z Iráku. Čtyři rodiny o sedmnácti lidech
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Poblíž Jihlavy se zatím zabydluje deset iráckých křesťanů, kteří do země přiletěli 24. ledna. Utečenci pocházejí z oblasti iráckého Mosulu, kterou obsadil takzvaný Islámský stát, před nímž uprchli. Z táborů v iráckém Irbílu odešli do Libanonu.

Skupina, jejíž nejmladší členka se narodila dva dny před loňským Štědrým dnem, prošla odbavením dnes po půl čtvrté. „Nejsme tu, abychom zdarma jedli a pili ze zdrojů České republiky. Chceme pracovat, každý v oblasti, které rozumí,“ řekl novinářům jeden z uprchlíků, který si říká George a hned po příletu pronesl také krátkou zdravici.

Krátce po 16:00 skupina nasedla do autobusu a odjela směrem do střediska poblíž Jihlavy. „Tam už na ně čekají ti, kteří přiletěli před 14 dny. Připravili jim večeři, jakou jedli doma. Přes víkend to bude pohodové, po víkendu budou následovat lékařské prohlídky, úřady a tak dále,“ řekl ČTK Dan Drápal z Nadačního fondu Generace 21, který se na přesídlení podílí.

Provázely je administrativní problémy

Jako první vystoupila z autobusu, který zastavil u rekreačního střediska na Okrouhlíku tři minuty po 18:00, matka s dvouměsíčním dítětem v náručí. Řada dětí v autobuse během cesty únavou usnula. Lidé z první skupiny, která je na Okrouhlíku už dva týdny, se s nově příchozími vítali polibky. Už předem pro ně připravili večeři. „Na cestě jsme byli mnoho hodin, hodně jsem se těšil, až tady potkám staré přátele, ani necítím únavu,“ řekl novinářům starší muž, který prý v Iráku pracoval jako učitel.

Původně měla být první skupina větší. Zhruba 20 uprchlíků ale mělo administrativní potíže, které je zdržely v Libanonu a do Česka přiletěli až dnes. I dnes jedna pětičlenná rodina v Libanonu proti původním předpokladům zůstala, protože dvě děti měly problémy s vyřízením povolení k odletu.

Pokud se v Jihlavě rozhodnou zůstat, budou moci navštěvovat zdejší školy

Iráčané na Vysočině stráví přibližně dva až tři měsíce. Ve středisku v Okrouhlíku u Jihlavy se o ně starají sociální pracovníci a také se tam učí česky. Zhruba od druhého pololetí letošního roku, kdy získají v Česku azyl, se pak budou moci v ČR stěhovat za prací. Přesídlení běženců v loňském roce schválila vláda.

Pokud se někteří z uprchlíků rozhodnou zůstat v Jihlavě, budou moci jejich školní děti od září navštěvovat jihlavské základní školy Březinova a Demlova. „O umístění dětí do mateřských škol budeme dále jednat,“ řekl dnes ČTK Tomáš Koukal z městského odboru školství. Policisté ani jihlavští městští strážníci zatím podle svých mluvčích neřešili v souvislosti s pobytem uprchlíků v rekreačním středisku žádné problémy.

Podle ředitelky Centra multikulturního vzdělávání v Jihlavě Dany Fiedlerové je doba dvou až tří měsíců na Okrouhlíku orientační. „Jde o to, aby to bylo účelné, abychom je nedrželi třeba dva měsíce někde, když by to postrádalo smysl. Jde o to, aby integrační program proběhl dobře,“ řekla Fiedlerová ČTK.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …