Dnes se prosazuje model „sám sobě kmotrem", vykládal v rádiu Gazdík. Pak popřál hezké Vánoce s pohádkami

21.12.2014 18:54

Hostem nedělního Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl místopředseda Poslanecké sněmovny a toho času úřadující šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Hovořil o korupční kauze, která se nyní táhne s jeho kamarádem Martinem Půtou. Opřel se v této souvislosti do médií. Ta jsou prý schopna zdevastovat pověst i slušnému člověku. Řeč přišla také na Vánoce a Andreje Babiše.

Dnes se prosazuje model „sám sobě kmotrem", vykládal v rádiu Gazdík. Pak popřál hezké Vánoce s pohádkami
Foto: hns
Popisek: Petr Gazdík v půlnočním rozhovoru

Rozhovor začal pěkně zostra - rovnou o Babišovi. „My vytrvale říkáme, že pan Babiš je ve vícenásobném střetu zájmů... Mnozí občané si myslí, že po době kmotrů už tohle nevadí, když se dnes prosazuje model sám sobě kmotrem," divil se Gazdík.

Kdyby se něco takového dělo v obci a pan starosta by podepisoval jako starosta zakázky, které by realizovaly firmy, jež vlastní? Na obci je něco podobného nepředstavitelné, na vládě se to dnes děje, posteskl si Gazdík. Hodlá proto studovat ony zakázky Lesů ČR, které vyhrály Babišovy firmy. Stejně tak bude třeba pečlivě sledovat počínání Dana Ťoka coby ministra dopravy, protože býval manažerem Skansky.

Problém českých médií

Starostové a nezávislí ale mají vlastní problém. Jejich předsedu Martina Půtu, jenž má v tuto chvíli pozastavenou funkci, policie obvinila z korupce. Gazdík věří, že je nevinný. „Já znám Martina deset let a věřím v jeho nevinu," zdůraznil. Byť obratem dodává, že se v některých momentech jeho kamarád zachoval možná trochu naivně.

„Tady je trochu problém českých médií. Já jsem byl nedávno v Londýně a tam nějaký soud osvobodil politika. A najednou všechny noviny, které předtím na předních stránkách psaly o jeho kauze, tak po výroku soudu na předních stránkách psaly, že tento politik je nevinný. U nás se ale nic podobného neděje. O nevině politika se dočtete možná na straně šestnáct vlevo dole," vyčetl novinářům.

Jak tuto situaci řešit? Podle Gazdíka je třeba vést k odpovědnosti jednotlivé úředníky. Podobný zákon v tomto smyslu se chystá už potřetí předložit. V tomto směru bude dobré posvítit si i na práci státních zástupců, protože expremiér Nečas je viněn z korupce, ale sám Gazdík jako zastupitel zažil, že jeden z politiků Strany práv občanů zvedl ruku pro rozpočet pro příští rok a následně se stal ředitelem jednoho prospěšného zařízení. Toto není korupce, kladl si otázku úřadující předseda STAN. Podle jeho názoru je zkrátka třeba všem měřit stejným metrem.

Tisíc starostů a situace v Praze

Starostové a nezávislí mají v tuto chvíli asi kolem tisíce starostů v celé republice. Gazdík následně vyjádřil pochyby nad tím, zda a co předvedou političky ANO jako Adriana Krnáčová či Radmila Kleslová. Podle jeho názoru zatím jako političky mnoho nepředvedly a v budoucnu bude dobře posoudit je podle skutečných činů.

Ve druhé polovině pořadu si posteskl nad tím, že se TOP 09 v Praze rozhodla kandidovat bez starostů. Kvůli tomu pak TOP 09 chyběly tři mandáty k vítězství.

Otázka na závěr: Jaké budou Vánoce, pane poslanče?

„Potom, co od července Poslanecká sněmovna takřka permanentně zasedá a vládne tam neuvěřitelný chaos, tak si strašně přeju, abychom Vánoce prožili v klidu s pohádkami," doufá poslanec. U štědrovečerní večeře bude sedět šest hostů. A podle tradice bude u stolu i jedno volné místo pro náhodného kolemjdoucího, kdyby se náhodou objevil. „Přeju všem posluchačům požehnané a klidné svátky a úspěšný celý příští rok," uzavřel své vystoupení Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…