Dnes se rozhodne o aukci pražské Invalidovny

08.08.2016 6:27

Dnes se rozhodne, zda se bude dražit historická budova pražské Invalidovny. Tendr na prodej památkově chráněného objektu vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), minimální cena je 637,7 milionu Kč. Byl by to letos nejvýznamnější prodej majetku státu. Veřejná aukce se uskuteční, když se přihlásí více relevantních zájemců. V pátek ale oznámil Národní památkový ústav (NPÚ), že je připraven objekt převzít. Tendr by tak mohl být i po aukci zrušen.

Dnes se rozhodne o aukci pražské Invalidovny
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Aukce se nebude konat podle zákona o veřejných dražbách, má zvláštní pravidla. Obálky s nabídkami musejí dorazit do dnešních 08:00. Aukce se poté uskuteční jen, pokud ÚZSVM dostane dvě a více nabídek. Postoupit mohou dvě třetiny nabídek, ty nejvyšší. Pokud úřad dostane pouze jednu nabídku, připadne objekt tomuto zájemci, pokud splní všechny náležitosti.

Kauci prý nesložil nikdo

Lidové noviny v sobotu uvedly, že podle důvěryhodných zdrojů žádný z případných zájemců nesložil kauci přes 60 milionů, bez níž se nikdo nemůže přihlásit s nabídkou do aukce. Mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka to na dotaz ČTK nechtěl komentovat, informace o nabídkách oznámí úřad až dnes po 08:00.

V pátek oznámil NPÚ, že je připraven Invalidovnu převzít, zpřístupnit veřejnosti a využít pro svůj provoz. Ředitelka ústavu Naděžda Goryczková řekla ČTK, že NPÚ tím reagoval na to, že se žádná státní instituce o budovu nepřihlásila a veřejnost projevila jasný názor na její ponechání v rukou státu. Proti aukci protestují akademici, soukromé iniciativy i někteří pražští radní. Mluvčí ÚZSVM tvrdí, že úřad o žádném oficiálním zájmu NPÚ neví. Výběrové řízení na prodej Invalidovny lze ale podle něj teoreticky zrušit i po již uskutečněné aukci.

Žádná státní instituce zájem neprojevila

Všechny státní instituce včetně památkářů si podle ÚZSVM mohly budovu zdarma za poslední rok převzít už třikrát, žádná ale prý neprojevila zájem. Památkový ústav však sdělil, že nedostal letos ani loni nabídku převzít Invalidovnu jako nepotřebný majetek státu.

Invalidovna patří k významným barokním stavbám, je kulturní památkou a je na seznamu objektů, které by stát chtěl prohlásit za národní kulturní památky. Pokud mají objekty tento statut, požívají nejvyšší památkové ochrany a nakládat s nimi lze jen pod přísným dohledem památkářů.

Budova patřila armádě, byly v ní archivy, ale po poničení povodní a přestěhování archivů armáda objekt označila za nepotřebný. Ministerstvo obrany dříve odhadovalo cenu Invalidovny na miliardu korun, další stamiliony si podle památkářů vyžádá rekonstrukce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …