Dnes se rozhodne o prezidentovi Rakouska. Favoritem je odpůrce migrantů

22.05.2016 6:57

V neděli proběhne v Rakousku druhé kolo prezidentských voleb. Už dnes večer by mělo být jasné, kdo nahradí Heinze Fischera. Mírným favoritem je kandidát rakouských Svobodných Norbert Hofer – pro některé Rakušany zachránce vlasti, pro druhé radikál. Hofer nosí zbraň a varuje před migranty. Proti němu stojí potomek migrantů Alexander Van der Bellen.

Dnes se rozhodne o prezidentovi Rakouska. Favoritem je odpůrce migrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední předvolební mítink kandidáta na spolkového prezidenta Rakouska Norberta Hofera. Rakousko navždy. I tak by se dal přeložit refrén volební hymny

Poté, co v prvním kole prezidentské volby pohořeli kandidáti vládních sociálních demokratů a lidovců, došlo dokonce ke změnám na postu rakouského kancléře. Sociální demokrat Werner Faymann opustil čelo vlády poté, co kandidát na prezidenta za sociální demokracii Rudolf Hundstorfer získal jen 11 procent. Stejně neslavně dopadl i kandidát rakouských lidovců Andreas Khol. Jasně zvítězil kandidát rakouských Svobodných Norbert Hofer se ziskem 36 procent hlasů. Do druhého kola s ním postoupil někdejší předseda Zelených Alexander Van der Bellen.

Mírným favoritem druhého kola je podle serveru Českého rozhlasu Hofer. Ten nosí zbraň a apeluje na Rakušany, aby šli k volbám a řekli ne migrantům. „Pro některé radikál, který odmítá muslimy a nosí za pasem pistoli, pro druhé vlastenec, který dodá Rakousku sebevědomí. Hofer vyvolává pozitivní i negativní emoce,“ píše server.

Alexander Van der Bellen vystupuje coby potomek migrantů umírněně a volá po otevřené a tolerantní společnosti. Oslovuje především voliče ve městech, vysokoškoláky a mladší Rakušany.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…