Dnes si ČR připomíná výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy

21.08.2014 6:22

Česko si dnes připomene 46. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Oběti okupace lidé a politici uctí například u Českého rozhlasu nebo u památníku Jana Palacha, na Václavském náměstí se uskuteční vzpomínkový koncert. Pietní akce se budou konat i v dalších českých městech, třeba v Brně nebo Liberci.

Dnes si ČR připomíná výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila státní hranice v noci z 20. na 21. srpna. Násilně tak ukončila pokus o reformu tehdejšího socialistického Československa. Invaze si do konce roku 1968 vyžádala 108 mrtvých, asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí.

Dobové záběry z okupace budou pouštět organizátoři hudebního happeningu v dolní části pražského Václavského náměstí. Odpoledne a večer je doprovodí koncerty, zahrají například legendární The Plastic People of the Universe nebo Vladimír Merta. U Národního muzea v místech pomníku Jana Palacha si oběti okupace připomenou organizátoři hladovky protestující proti komunismu. Té se dnes ve Spojených státech zúčastní i herec Jan Tříska.

Pietní akt je naplánován i před budovou Českého rozhlasu na Vinohradech, u které padlo v srpnu 1968 několik neozbrojených demonstrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…