Dnes za Václava Havla: Pochod na Hrad, svíčky i krátké nohavice

18.12.2015 18:17

Dnes tomu jsou čtyři roky, co zemřel první prezident České republiky Václav Havel a tak se na jeho počest konalo mnoho vzpomínkových akcí. Některé připomínaly jeho divadelní a literární tvorbu, některé jeho hodnoty a našly se i takové, jež připomínaly, jak nosil kalhoty. Informuje Česká televize.

Dnes za Václava Havla: Pochod na Hrad, svíčky i krátké nohavice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zapálené svíčky za Václava Havla na Václavském náměstí

V Praze se dnes v 18:00 uskuteční akce „Srdce na Hrad“, jejíž účastníci odnesou z Václavského náměstí na Pražský hrad symbolické srdce, které namaloval malíř Ondřej Kraják. „Akce má připomenout Havlovu víru v pravdu, morálku, slušnost a demokracii, tedy hodnoty, které se podle organizátorů ze současné společnosti a politiky vytrácejí.“ Zároveň probíhá v divadle Alfred četba Havlových textů

Další vzpomínková akce se koná v Knihovně Václava Havla, kterého se zúčastní studentská vůdkyně z roku 1989 Monika MacDonagh-Pajerová, Michael Kocáb, šéfredaktor Respektu Erik Tabery nebo bývalý Havlův poradce Tomáš Sedláček.

Kardinál Dominik Duka v kostele sv. Anny odslouží za bývalého prezidenta a Dukova bývalého spoluvězně rekviem. Z kostela sv. Anny kdysi Havel se ženou budovali společenské centrum.

Vzpomínkové akce se však nekonají jen v Praze, po celé republice probíhá mnoho filmových projekcí a čtení Havlových děl či jen symbolické zapálení svíček. V Brně například půjde podobný průvod, jež půjde dnes večer Prahou. V Litomyšli pak probíhá vzpomínková výstava na místním zámku.

Lidé si přišli bývalého prezidenta připomenout i na jeho chalupu na Hrádečku na Trutnovsku. „Během dopoledne tak k místu dorazili například jeho známí, ale také žáci ze školy v Mladých Bukách na Trutnovsku“, jež si Havlovo úmrtí připomínají každý rok. Havla uctil i jeho soused Vladimír Pechan, který každoročně připravuje místo pro svíčky. „Já to beru jako morální povinnost. Jako soused, když jsem viděl, že tady se nic neděje, tak už o Dušičkách jsem to tady zametl a teď jsem to tady alespoň takhle upravil, aby to trochu vypadalo,“ uvedl Pechan.

Do ulic také dnes vyrazilo mnoho Havlových příznivců, jež si ho připomněli poněkud neformálněji, tedy jeho typicky povytaženými kalhotami. Podobně si jej však připomínají i na katedře bohemistiky na univerzitě v polské Vratislavi či dokonce i v ukrajinském Kyjevě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…