Dneškem končí regulační poplatky ve zdravotnictví. S výjimkou devadesátikorunového poplatku za pohotovost

01.01.2015 9:58

Pacienti ode dneška neplatí 30 korun v ambulancích a lékárnách a 100 korun v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných či lázních. Zůstává jen 90 korun na pohotovosti. Tento poplatek, který výrazně omezil zneužívání pohotovostních služeb, chce vláda nadále zachovat. Ostatní zrušené poplatky kompenzují lékařům, nemocnicím či lékárnám zdravotní pojišťovny. Celkem to bude 4,2 miliardy korun za rok.

Dneškem končí regulační poplatky ve zdravotnictví. S výjimkou devadesátikorunového poplatku za pohotovost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Léky by měly zlevnit

Dneškem pro pacienty také mírně zlevňují léky, ušetří i zdravotní pojišťovny, neboť DPH na léky klesá z 15 na deset procent. Sníženou sazbu DPH na dětské pleny vláda neprosadila.

Doba pobytu v lázních se v některých případech prodlužuje

V lázeňské péči se pacientům po závažné operaci, úrazu nebo s těžkou chronickou nemocí prodlužují pobyty ze tří týdnů na čtyři. Děti budou jezdit do lázní vždy alespoň na čtyři týdny. Zjednodušují se také pravidla pro prodloužení lázeňského pobytu.

Dneškem také stouply tarifní platy lékařů, sester a ostatních pracovníků ve zdravotnictví o pět procent. Peníze na to zajišťuje úhradová vyhláška, takže příjmy stoupnou nejen ve státních nemocnicích, kde platí tarifní tabulky, ale i ve všech ostatních, kde se řídí zákonem o mzdě. Navýšení uvidí zdravotníci poprvé v únoru, kdy dostávají na účet lednové výplaty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…