Dnešní noviny komentují neúspěch ČSSD a TOP 09 v krajských volbách

10.10.2016 6:27

Úbytku hlasů pro ČSSD a neúspěchu TOP 09 ve víkendových krajských volbách si ve svých komentářích všímají dnešní české deníky. Zabývají se také nástrahami, které mohou čekat na vítězné hnutí ANO, pokud se výrazněji zapojí do vládnutí v krajích.

Dnešní noviny komentují neúspěch ČSSD a TOP 09 v krajských volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Podle komentáře v Mladé frontě Dnes (MfD), která patří šéfovi ANO Andreji Babišovi, buď předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku zbaví vedení jarní sjezd strany, nebo musí uhnout s kurzem strany do koridoru tradiční levice, jinak ČSSD propadne i ve sněmovních volbách příští rok. Lidové noviny (LN), další Babišův deník, píšou o tom, že ČSSD na rozdíl od ANO nezabrala kampaň přesvědčující voliče, že stát funguje jen díky této jediné straně. "Bohuslav Sobotka snad tuší, že nevítězství je předzvěstí nevládnutí," uvádí se v komentáři LN.

Podle deníku E15 možná byly letošní krajské volby více než dřív o kvalitách regionálního vládnutí než referendem o vládě, jak naznačují vítězství Martina Půty na Liberecku či Jiřího Zimoly na jihu Čech. Výsledky jsou vítaným krokem od nezdravé jednobarevnosti, která krajské volby poznamenává od roku 2004, píše E15. ANO podle komentáře deníku do krajských rad patří, a jak ukázaly krachy koalic s ANO po komunálních volbách, je pro soupeře Babišovy strany daleko efektivnější, než ji při utváření koalic obejít, nechat ANO, aby se znemožnilo samo.

Před tím ANO varuje sloupek v LN, podle kterého by krajské koalice měly být především funkční a stabilní a neměly by vznikat za každou cenu. V příští předvolební kampani lze totiž využít obraz ostatních stran spojených proti ANO. "Pro ANO je důležité udržet i při vládnutí v občanech pocit, že je protestním uskupením," napsal autor sloupku.

Politolog Josef Mlejnek mladší v MfD píše, že vzhledem ke slabosti ostatních stran hlavní frontová linie české politiky nadále povede mezi vládními koaličními partnery ANO a ČSSD. "Bohuslav Sobotka jistě dobře chápe, že mu jde o krk. Buď Andreje Babiše porazí, nebo ve vysoké politice končí," podotkl. Prvenství ANO v krajských volbách je ale podle něj velmi relativní a celostátních 21 procent určitě nepředstavuje výsledek, který by Babiš "bral" ve sněmovních volbách.

Voliči chtějící jistoty věří spíše úspěšnému velkokapitalistovi než státnímu odborářství v podání ČSSD a ANO bude favoritem sněmovních voleb, napsal Mlejnek. "Nicméně pouze relativním - výsledek krajských voleb totiž určitě neznamená příslib jednobarevného vládnutí, ba spíše naopak," uzavřel.

Oba Babišovy deníky si všímají volebního neúspěchu TOP 09, která ve své kampani varovala před Babišem. Šéfredaktor MfD píše o programu "Antibabiš", k němuž se přiklánějí téměř všechny strany, které tvořily politický kartel a interpretují boj o svou ztracenou moc jako zásadní zápas o demokracii a svobodu. "Budou-li účastníci kartelu stejně postupovat i v příštích volbách, dopadnou ještě hůř než v těch právě uplynulých krajských," varoval. LN se podivují také nad spokojeností ODS s jednociferným výsledkem a nadšením jejího předsedy Petra Fialy z toho, že občanští demokraté získali skoro třikrát víc hlasů než TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…