Dnešní rozhodnutí v kauze Rath? Pro veřejnost je to špatná zpráva, varoval v ČT právník

07.06.2017 22:53

Nejvyšší soud konstatoval, že policejní odposlechy v kauze Davida Ratha platí. Co to znamená pro Davida Ratha? A co to znamená pro využívání odposlechů? Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a právník Jaroslav Ortman.

Dnešní rozhodnutí v kauze Rath? Pro veřejnost je to špatná zpráva, varoval v ČT právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Válková hned v úvodu konstatovala, že se Vrchní soud a Nejvyšší soud přely o to, zda je možné použít policejní odposlechy v kauze Davida Ratha. Nejvyšší soud konstatoval, že Vrchní soud postupoval v rozporu se zákonem.

Ortman oponoval, že nechápe, jak je možné, že se Vrchní soud a Nejvyšší soud neshodnou, když jejich soudci absolvovali v podstatě stejné školy. „Já se, pane redaktore, přiznám, že jsem ten verdikt nečekal. Pro veřejnost je to špatná zpráva, ... protože ten případ už se táhne pět let a já jsem přesvědčen, že neskončí ani v roce 2017, protože ten člověk to požene až k Ústavnímu soudu,“ vyjádřil svůj názor advokát.

Nemluvě o tom, jak se teď budou posuzovat odposlechy. Podle Ortmana hrozí, že teď bude k povolení odposlechu v podstatě stačit soudní razítko a málokdo bude zkoumat zdůvodnění. Válková kontrovala, že to tak nemusí být, každá kauza je jiná. I Válková však varuje, že Rathova kauza se potáhne ještě dlouho.

Ačkoli Ortman nečekal verdikt Nejvyššího soudu, zdá se mu, že soudci v kauze Davida Ratha vy\stupují nezávisle a nestranně. Podle Ortmana zkrátka Rathova kauza není zpolitizovaná. Rath má však plné právo tyto argumenty používat v rámci obhajoby.

Nakonec se hosté shodli na tom, že veřejnost už je z případu Davida Ratha znechucená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…