Dny, kdy USA vyvážely své hodnoty do světa, jsou u konce. Donald J. Trump dnes způsobil obrovský šok...

11.05.2017 12:14

„Dny, kdy se Spojené státy pokoušely vyvážet své hodnoty do celého světa, jsou již u konce,“ uvedl americký ministr zahraničních věcí Rex Tillerson v proslovu pro své zaměstnance, informuje magazín Foreign Policy.

Dny, kdy USA vyvážely své hodnoty do světa, jsou u konce. Donald J. Trump dnes způsobil obrovský šok...
Foto: facebook.com
Popisek: Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s americkým protějškem Rexem Tillersonem


Ve svém druhém proslovu ke svým zaměstnancům americký ministr zahraničí Rex Tillerson své podřízené vyzval, aby zapomněli na všechno, co doposud považovali za samozřejmé, a přistoupili ke své práci naprosto „s čistou hlavou“. 
 
Tillerson se také se svým týmem podělil o svou perspektivu prvních 100 dnů prezidentování Donalda Trumpa s ohledem na celou plejádu témat světového rozsahu.
Amerika na prvním místě podle bývalého šéfa naftařského gigantu Exxon Mobile neznamená americký izolacionismus, ale spíše reevaluaci dosavadních vztahů Spojených států s ostatními zeměmi. V posledních 20 letech Američané „poněkud ztratili přehled o tom, jak se nám daří“, prohlásil Tillerson. 

Anketa

Na stole jsou dle tisku tři scénáře. Který chcete?

hlasovalo: 10406 lidí

 
V první řadě se Spojené státy prý snaží přehodnoti své vztahy s Čínou, která se prý dostala do centra světového dění po olympijských hrách v Pekingu v roce 2008, a která prý v posledních letech dokázala skutečně mnohé. Tillerson nicméně zmínil, že Čína musí více spolupracovat v otázce vyřešení sporů se Severní Koreou. 
 
Na Blízkém východě jasnou prioritou zůstává boj s Islámským státem, ke kterému bude prý třeba přimět všechny klíčové hráče v regionu, aby usedli k jednomu stolu. Americký ministr zahraničí dodal, že IS se pouze na bitevním poli porazit nedá. „Budeme se muset orientovat na kyberprostor, musíme jít více do prostoru sociálních komunikací,“ cituje jeho slova Foreign Policy. 
 
Podle Rexe Tillersona je zlepšení vztahů s Ruskem prioritou. „Při naší konverzaci s prezidentem Putinem jsem zmínil, že vztahy mezi našemi dvěma národy jsou nejhorší od dob studené války,“ uvedl Tillerson a dodal, že tato situace se musí změnit. „V mnoha ohledech byla studená válka jednodušší. Věci byli jednoznačné. Sovětský svaz měl mnoho věcí pod kontrolou. Historie byla v této době zamražena a až po pádu Sovětského svazu za začala znovu odvíjet,“ prohlásil. 
 
Podle amerického ministra prý existuje mnoho institucí, které byly vytvořeny ve zcela jiné době. Mnoho věcí se od té doby změnilo, ale Američané se prý ještě nestačili zcela přizpůsobit. „Žádám vás tedy všechny o to, abyste k naší práci přistoupili se zcela čistou hlavou,“ uvedl.
 
Podle amerického ministra zahraničí jsou dny, kdy se Washinghton pokoušel vyvážet své hodnoty a bojoval za ochranu lidských práv v zahraničí, u konce. Trvání na tom, aby potenciální partneři splňovali mezinárodní normy, prý vytváří „překážky naší schopnosti hájit vlastní bezpečnostní zájmy, naše ekonomické zájmy,“ uvedl ministr.
 
Možným příznakem nové, realističtější americké zahraničí politiky může být i nedávná schůzka Donalda Trumpa s Henry Kissingerem, který se stal během studené války tvůrcem americké zahraniční politiky, zejména vůči Číně. Trump americkým médiím sdělil, že Kissingera povolal k projednání „ruské otázky“.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…