Do ČR vjedou konvoje s americkými vojáky, čekají je první zastávky

29.03.2015 6:00

Do České republiky dnes přijedou tři konvoje americké armády, jejíž vojáci se vracejí ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Dopoledne překročí hranice u Bohumína, v Náchodě a Harrachově a zamíří do Vyškova, Pardubic a Liberce, kde účastníci takzvané Dragounské jízdy přenocují. Zemí pojedou do středy.

Do ČR vjedou konvoje s americkými vojáky, čekají je první zastávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí demonstrovaly skupiny občanů pro i proti průjezdu kolony amerických vojenských vozidel Českou republikou

Do ČR přijede zhruba 500 amerických vojáků ve 115 vozidlech, převážně osmnáctitunových obrněných transportérech Stryker a terénních autech Humvee. Jejich cesta přes šest zemí má současně demonstrovat podporu americké armády evropským spojencům v NATO, kteří se cítí ohroženi ruskou agresí vůči Ukrajině.

Právě to kritizují zejména levicové a proruské skupiny v Česku. Odpůrci konvoje po sobotě i na dnešek plánují demonstrace, na sociálních sítích se už dříve objevily výzvy k zablokování průjezdu amerických jednotek při jejich vstupu do země. Česká armáda v reakci na to ujistila, že s případnými provokacemi počítá a má připravené i náhradní trasy přesunu.

Příznivci americké armády naopak chtějí účastníky jízdy dragounů přivítat jak na hranicích, tak podél trasy. Ve vyškovských, pardubických a libereckých kasárnách budou mít příležitost se s vojáky setkat a prohlédnout si jejich techniku. V pondělí se všechny tři kolony vydají do Praze, kde se odpoledne spojí v kasárnách v Ruzyni. Poslední americká vojenská technika směřující na základnu v Německu by měla podle plánu opustit české území ve středu u Rozvadova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…