Do ČT po letech dorazil exministr Kočárník. Hovořil o tématu, se kterým prý radí lidem z celého světa

18.09.2014 23:17

Skotové dnes hlasují o své případné nezávislosti na Velké Británii. Hlasovací místnosti se uzavřou dnes v jedenáct večer a tábory příznivců a odpůrců samostatnosti jsou poměrně vyrovnané. Česká televize prozradila, kteří občané z hlediska věku patří mezi příznivce a odpůrce nezávislosti, došlo ale i na politickou smrt muže, který v tomto referendu hraje o hodně, ačkoli není Skot.

Do ČT po letech dorazil exministr Kočárník. Hovořil o tématu, se kterým prý radí lidem z celého světa
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

Velká Británie prožívá 18. září velký den, neboť fakticky hrozí její konec. Právě dnes totiž Skotové v referendu rozhodují o tom, zda se chtějí stát samostatným státem. Poslední předvolební průzkum ukázal, že je jazýček vah těsně vychýlen ve prospěch odpůrců samostatnosti Skotska. Proti samostatnosti by prý hlasovalo 53% voličů. Co toto referendum znamená pro Skoty, Brity a vlastně celou EU? O tom ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize diskutovali ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), bývalý ministr financí Ivan Kočárník, spisovatelka Marie Michlová a redaktor ČT Lukáš Mathé. 

Politická smrt Davida Camerona

Nejprve ale k tématu promluvil spolupracovník ČT Ivan Kytka. Ten prozradil, že pro samostatnost jsou spíše mladší muži, zatímco pro setrvání ve Velké Británii se vyslovují starší ženy. Hlasovat v referendu mohou všichni britští občané žijící ve Skotsku starší šestnácti let.

Do kampaně se zapojily i britské celebrity. „Shodou okolností se téměř všechny vyslovovaly pro zachování Velké Británie. Jedinou výjimkou byl známý tenista Andy Murray,“ prozradil spolupracovník ČT. Sportovec se přiklonil k nezávislosti. Případný rozpad Velké Británie by pak znamenal politickou smrt pro současného britského premiéra Davida Camerona.

Může se objevit lavina, upozornil Zaorálek

Následně se k referendu vyjádřil ministr zahraničí Zaorálek. "Jako byl rozvod v Československu naší věcí a těžko bychom si do toho nechali mluvit a stejné je to i v případě Skotska,“ upozornil. "Nikdo ale nedokáže přesně domyslet, co ny to mohlo znamenat, to je jako když horolezec v horách zakašle a spustí se lavina,“ pokračoval ministr. Není tedy úplně jasné, jaký by byl dopad referenda na další státy EU. Šéf české diplomacie ale také zdůraznil, že výsledek zatím neznáme, a až bude jasný, Česká republika ho bude respektovat.

Obratem také dodal, že by Skotsko automaticky nezůstalo členem EU a muselo by znovu žádat o členství. Na tom by se také mohlo ukázat, že tyto separatistické tendence s sebou nenesou jen samé výhody.

Rozdělení Československa

K referendu se vyjádřil i ministr financí z časů dělení Československa Ivan Kočárník, který poznamenal, že dělení našeho tehdejšího společného státu nebylo tak snadné, jak se může zdát dnes. Kočárník si prý na dělení republiky vzpomene vždy, když v médiích slyší o dělení nějakého jiného státu nebo o úvahách o rozdělení. Často prý v této věci poskytuje i konzultace.

Došlo i na otázku referenda. Proč jsme ho tehdy nepoužili tak, jak ho dnes používají Skotové? „My jsme v zásadě věděli, že Češi by hlasovali pro zachování státu a Slováci by chtěli samostatnost, takže by referendum nic nevyřešilo," uvedl Kočárník.

Tuto myšlenku ale vyvrátila spisovatelka Marie Michlová. Ta poznamenala, že o rozdělení Československa by hlasovali jen občané s trvalým pobytem na území Slovenska a ukázalo by se, zda chtějí zůstat členy společného státu či nikoliv. Tak tomu ostatně je i dnes u Skotska. V aktuálním případě je prý také těžké říci, kdo víc doplácí na společný stát, zda to jsou Angličané či Skoti. Probíhající kampaň před referendem pak spisovatelka označila za korektní.

A jak to tedy bude se Skotskem, pokud tamní obyvatelé řeknou „ano“? „Já bych řekla, že přesnou představu nemá skoro nikdo. I politické špičky čekají, jak to všechno dopadne,“ poznamenala dále spisovatelka. Neví se, jak to bude s měnou a podobně. Své vystoupení však uzavřela prohlášením, že politické manželství Skotů a Angličanů je „poměrně láskyplné“.

Čeká se vysoká účast

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal oznámil, že se čeká vysoká účast u referenda. Mohlo by dorazit až 97% oprávněných voličů. Právě ti se k referendu zaregistrovali. „Ten definitivní výsledek se dozvíme mezi osmou a devátou hodinou našeho času,“ dodal zpravodaj. Na výsledek přímo ve Skotsku čekají i separatisté z Katalánska a dalších evropských regionů, které volají po samostatnosti.

Po uzavření volebních místností promluvil i další redaktor ČT Lukáš Mathé. „Skotové jsou si vědomi, že se k nim teď upírají zraky téměř celého světa,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…