Do ČT přišel psychiatr Höschl: Na světě je dnes mnohem méně násilí...

02.03.2015 21:20

Psychiatr Cyril Höschl zavítal do pondělního Hyde parku České televize a vyjadřoval se nejen k případu střelby v Uherském Brodě. Varoval před tím, že podobné hrůzné činy se občas stávají, přidal příklad z počátku 20. století. Následně popsal, jak člověka ovlivní ztráta práce a jiné faktory. Upozornil také na to, že je dnes na světě mnohem méně násilí než kdykoli dříve, řádění Islámského státu navzdory.

Do ČT přišel psychiatr Höschl: Na světě je dnes mnohem méně násilí...
Foto: vlada.cz
Popisek: Premiér Sobotka uctil památku obětí v Uherském Brodě

"Já doufám, že podobné případy následovat nebudou," poznamenal hned v úvodu ke střelbě v Uherském Brodě. "Když se podíváme do začátku 20. století, tak např. v Německu najdeme případ učitele Wagnera, který povraždil celou rodinu, zapálil stodolu a ty, kteří z ní utíkali, zastřelil. Tací lidé mezi námi vždy bohužel byli, jsou a budou," upozornil Höschl.

Psychicky nemocný člověk bývá častěji obětí než viníkem  

Pokud lidé vidí například násilí v televizi, může to pro ně být spouštěčem zkratkovitého jednání, ale nikoli jeho příčinou. Nevidí ale spojitost mezi střelbou v Uherském Brodě s případem ženy, která na Vysočině zabila středoškolského studenta. Tyto případy spojuje pouze to, že se k nim vyjadřují psychiatři. "Neměli bychom zapomínat na to, že psychicky nemocní lidé jsou mnohem častěji obětí trestných činů než jejich původci," upozornil.

Sáhl také k určité analogii. Pokud někdo řídí, za volantem dostane infarkt a kvůli tomu zabije někoho na přechodu, tak se lidé neptají, proč s tím kardiologové něco nedělají. U psychiatrů je to prý podobné. Pravdou však také je, že psychiatrická péče by v Česku měla projít reformou, byť vůbec není na špatné úrovni. Často i pacienti ze zemí, které jsou nám dávány za vzor, říkávají, že je to u nich horší než v Česku.

Konkrétně v Uherském Brodě bychom také neměli zapomínat na to, že psychicky nemocná byla podle všeho manželka střelce, což mohl být jeden z faktorů, který muže vyčerpával. Často se také mluví o tom, že přišel před pár lety o práci, ale ani to podle Höschla nebyl zřejmě důvod k takto vražednému jednání, jako spíše další střípek, který muži přitěžoval. "Známe spoustu lidí bez práce a nikdo z nich nejde do restaurace a nezačne tam střílet," poznamenal host.  

Sledování pacientů a násilí ve světě

Höschl také nabídl jedno z řešení monitorování psychicky nemocných pacientů. Jednou z možností je mobil, který má dnes prakticky každý. Pacienti by mohli SMS zprávou každý týden odpovědět na sérii otázek a lékař by z odpovědí mohl poznat, zda se pacientův stav nezhoršuje. Je tu ale problém - kdo to zaplatí? "Jestliže totiž mluvíme o péči, pak by pacienti měli mít tyto SMS zprávy zadarmo." Dal také jasně najevo, že by nenařizoval preventivní prohlídky občanů u psychiatrů. To podle něj není cesta.

Pak je třeba uvědomit si další věc. "Když se podíváme do historie, tak globálně je dnes na světě mnohem méně násilí, než vůbec kdy bylo," upozornil Höschl. Připomněl obě světové války, sovětské gulagy, ale i dřívější projevy násilí. Existují zde sice určité zárodky, jako je konflikt na Ukrajině nebo útoky Islámského státu, které dokazují, že svět není v pořádku, ale globálně dnes žijeme v klidných časech. Mediálně se zvýrazňuje například střelba na školách v USA, ale pokud to srovnáme s počtem obětí totalitních režimů, tak to podle Höschla vychází tisíc k nule ve prospěch demokratických států.

Stranou jeho pozornosti nezůstal ani fakt, že na severu Evropy vidíme více sebevražd než na jihu a do jisté míry za to může světlo, resp. jeho nedostatek. Světlo podle psychiatra často léčí duši. Lidské duši pak výrazně škodí rozházené životní rytmy, pokud jsme v noci vzhůru a přes den spíme, našemu psychickému zdraví to nepřidá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…