Do ČT přišel zakladatel Liberlandu Vít Jedlička. Dostal hodinu času, došlo i na Babiše

12.05.2015 22:09

Zakladatel Liberlandu Vít Jedlička zavítal do úterního Hyde Parku České televize. Prozradil, jak to v novém státě bude s ochranou autorského práva či legalizací marihuany. Už dnes mu prý lidé slibují investice asi ve výši 20 miliard korun. Láká prý daňový ráj, kterým Liberland bude. Jedlička totiž považuje takřka za zrůdnost, když český stát sebere lidem šedesát až sedmdesát procent příjmu a přerozdělí je. Mimo jiné i na dotacích pro Andreje Babiše (ANO).

Do ČT přišel zakladatel Liberlandu Vít Jedlička. Dostal hodinu času, došlo i na Babiše
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

Hned na úvod prozradil, že asi dva roky hledal území, kde by založil stát. „Pořád mi někdo říkal, ať si založím vlastní stát, na kterém ukážu, že principy libertariánství a svobody fungují,“ prozradil. Hodlá vyzkoušet např. koncept dobrovolných daní. Tak to udělal. Území na pomezí Chorvatska a Srbska prý nikdo nechtěl, ale po vzniku Liberlandu se o aktivitu Jedličky začali zajímat chorvatští policisté. „A vznikla tam jakási nová železná opona,“ pokračoval.

OSN je předschůdek ke globální vládě

„Ale položil jste si někdy otázku, proč tam nikdo nebydlí, viděl jste někdy povodně na Dunaji?“ ptal se jeden z diváků. Jedlička konstatoval, že z povodní nemá obavu, protože pravidelně zasahují asi jen třetinu toho území. „Více než dvě třetiny toho území jsou vyvýšené,“ uzavřel toto téma.

Jedlička přitom neví, jestli bude někdy žádat o členství v OSN. OSN je předschůdek ke globální vládě,“ upozornil host. Globální nadvládě se chce ale Jedlička s Liberlandem vyhnout. Jednodušší by bylo, kdyby Liberland uznal jiný stát, s OSN není třeba spěchat. Smysl by nemělo ani to, kdyby bylo ono území zabráno ve jménu České republiky. To by popřelo prvotní myšlenku, protože v Česku se myšlenka libertariánství ve velkém neprosazuje.

Občanství v novém státě dostávají přednostně lidé, kteří nějak napomáhají zrodu a rozvíjení tohoto státu. Faktem také je, že pár lidí už tam skutečně bydlí. Chorvatská policie je tam ale příliš nechce pouštět. Za budování Liberlandu už dostal v Chorvatsku pokutu po soudním jednání. Jedlička ale ocenil především to, že dostal možnost se touto cestou pobavit s chorvatskou stranou. Ačkoli nemůžeme očekávat, že chorvatská strana uzná Liberland v řádu týdnů, Jedlička věří, že k tomu dojde, protože chorvatská policie také chrání hranice Liberlandu. Ze srbské strany má prý papír, v němž stojí, že o toto území nemají zájem a Chorvaté tam hlídají hranici.

Maminky platí plínky, a dávají tím peníze do kapes Babišovi, udeřil Jedlička

A jak je to s vymáháním práva uvnitř státu a navenek? „Nad těmi lidmi, kteří tam jsou, mám poměrně velkou kontrolu, takže tuto definici splňuji,“ konstatoval. Prezidentem se prý stal na základě zvolení tříčlennou přípravnou komisí. „Ústavu dnes máme napsanou a vejde v platnost po prvních svobodných volbách,“ přislíbil host.

V uznání svého státu věří i proto, že mu už spoustu lidí přislíbilo peníze. „Kdyby se to všechno sečetlo, je to nějakých 20 miliard dolarů a tato částka by pomohla i hospodářskému růstu Srbsku a Chorvatska o jedno procento,“ prohlásil také. Investory láká především na „daňový ráj“. Pokud by se lidem přestalo líbit, že jim stát sebere šedesát či sedmdesát procent z jejich příjmů, mohou prý přejít do Liberlandu. V České republice funguje naprosto necitlivý systém, v němž se peníze od maminek, které zaplatí například na plenkách, přesouvají do kapes Andreje Babiše. A tento necitlivý systém zkolabuje teprve v okamžiku, kdy mu lidi prostě nebudou platit.

Vít Jedlička

  • Svobodní
  • lídr krajské kandidátky Svobodných v Královéhradeckém kraji
  • mimo zastupitelskou funkci

V Liberlandu by neměli získávat občanství lidé s kriminální minulostí nebo radikálové. Mezi ně počítá Jedlička i komunisty. Nijak zvlášť nechce v Liberlandu upravovat i otázku uzavírání manželství, registrovaného partnerství a tak podobně. „Stát by se tím rozhodně neměl zabývat,“ uvedl Jedlička. Proč? Stačí se podívat jen na to, že nový občanský zákoník dovoluje svrhnout do dluhů druhého z manželů, který si např. nikdy na nic nevsadil, nepůjčil si a podobně.

Užívání tvrdých drog prý bude v Liberlandu postihováno, ale užívání marihuany spíše ne. Opatrný chce Jedlička být i v ochraně autorského práva. „To, že stát uděluje lidem nějaký monopol na určitý nápad, je podle mě špatně,“ prohlásil jasně Jedlička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…