Do Česka dorazila další skupina iráckých křesťanů

05.02.2016 17:44

Na Letišti Václava Havla v Praze dnes odpoledne přistála druhá skupina křesťanských uprchlíků z Iráku. Jde o čtyři rodiny, které mají 17 členů. Mezi nimi je devět dětí. Do Česka by v příštích týdnech mělo přesídlit celkem 153 uprchlíků.

Do Česka dorazila další skupina iráckých křesťanů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

V Česku se zatím zabydluje deset iráckých křesťanů, kteří do země přiletěli 24. ledna. Utečenci pocházejí z oblasti iráckého Mosulu, kterou obsadil takzvaný Islámský stát, před nímž uprchli. Z táborů v iráckém Irbílu odešli do Libanonu.

Původně měla být tako první skupina větší. Zhruba 20 uprchlíků ale mělo administrativní potíže, které je zdržely v Libanonu a do Česka přiletěli až dnes. Na přesídlení uprchlíků se podílí Nadační fond Generace 21.

Iráčané po příletu odjíždějí na Vysočinu, kde stráví přibližně dva až tři měsíce. Ve středisku v Okrouhlíku u Jihlavy se o ně starají sociální pracovníci a rovněž se tam učí česky. Zhruba od druhého pololetí letošního roku, kdy získají v Česku azyl, se pak budou moci v rámci ČR stěhovat za prací. Přesídlení běženců v loňském roce schválila vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…