Do Česka přijede šéf NATO Jens Stoltenberg

26.08.2015 14:53

Česko v září navštíví generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Jeho návštěvu dnes schválila vláda, uvedl úřad vlády na svých webových stránkách. Šéf NATO do Prahy přijede na dvoudenní návštěvu 9. a 10. září.

Do Česka přijede šéf NATO Jens Stoltenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Stoltenberga do Česka pozval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Hlavím tématem jejich rozhovorů bude adaptace NATO na proměny bezpečnostního prostředí," uvedl úřad vlády. Jednat budou mimo jiné o Akčním plánu připravenosti NATO, který byl přijat loni na summitu ve Walesu, o příspěvku Česka k jeho naplňování a o přípravě summitu NATO, který se bude konat v červenci 2016 ve Varšavě.

Ministři dnes projednali i návštěvu tureckého ministra zahraničních věci Mevlüta Çavuşogla

Jednání se za Česko zúčastní i ministr financí Andrej Babiš (ANO), místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Stoltenberg se setká také s prezidentem Milošem Zemanem.

Stoltenberg se ujal funkce generálního tajemníka NATO v říjnu 2014. Poslední návštěva šéfa NATO v ČR se uskutečnila v dubnu 2014, kdy do Prahy přijel Anders Fogh Rasmussen.

Ministři dnes projednali i návštěvu tureckého ministra zahraničních věci Mevlüta Çavuşogla, který do Prahy přijede 3. září. Jeho cílem bude mimo jiné mezivládní dohoda o zřízení kulturních center, se kterou dnes také vláda souhlasila. "Vznik kulturních center pomůže prohloubit bilaterální spolupráci v oblasti kultury, umění, jazyka, školství, vědy a techniky a cestovního ruchu," uvedlo ministerstvo zahraničních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…