Do Česka přijíždí Orbán, sejde se s Babišem i Zemanem

30.11.2018 6:16

Na návštěvu Česka dnes přijíždí maďarský premiér Viktor Orbán. V Praze se sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO), s předsedy obou komor Parlamentu a s kardinálem Dominikem Dukou, na zámku v Lánech ho přijme prezident Miloš Zeman. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se jednání nezúčastní, v době Orbánovy návštěvy bude v Polsku. Maďarský premiér bude s českými politiky jednat o hospodářské spolupráci a o evropské politice.

Do Česka přijíždí Orbán, sejde se s Babišem i Zemanem
Foto: EPP
Popisek: Viktor Orbán

Babiš navštívil Orbána v Budapešti na konci srpna, zaletěl za ním na zhruba tříhodinovou večeři. Probírali spolupráci visegrádské čtyřky, tedy Maďarska, Česka, Polska a Slovenska, evropskou politiku včetně migrace i ekonomické vztahy. Za velký potenciál tehdy označili zbrojní zakázky. O možnosti spolupracovat při zbrojních zakázkách mluvil při listopadové návštěvě Česka i maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Szijjártó v Praze také poděkoval české Sněmovně za to, že kritizovala doporučení Evropského parlamentu zahájit proti Maďarsku řízení kvůli vážnému porušení hodnot EU. Maďarsko před kritikou ze strany EU bránil v minulosti také Babiš, který stejně jako Orbán kritiku spojoval s maďarským odmítavým postojem k přijímání migrantů. V migrační politice zastávají Praha a Budapešť blízké postoje.

Zeman se hodlá při schůzce Orbánovi a maďarskému ministru zahraničí omluvit za to, že Petříček chce ze seznamu klíčových ambasád vyškrtnout mezi jinými také velvyslanectví v Budapešti. Změna se má uskutečnit od nového roku. Prezident ve čtvrtek v televizi Barrandov řekl, že navrhne zrušení Petříčkova rozhodnutí.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …