Do Česka přijíždí srbský ministr zahraničí Dačić

22.04.2019 8:03

Na dvoudenní návštěvu Česka dnes přijíždí srbský ministr zahraničí Ivica Dačić. Hlavní část programu ho čeká v úterý, kdy se v Černínském paláci setká se svým českým protějškem Tomášem Petříčkem (ČSSD). Šéfové diplomacií by měli jednat o hospodářské spolupráci nebo o perspektivě srbského vstupu do Evropské unie.

Do Česka přijíždí srbský ministr zahraničí Dačić
Foto: Redakce / repro Facebook
Popisek: Srbská vlajka

Podle materiálů pro jednání vlády, která se minulý týden zabývala Dačičovou návštěvou Česka, by měl Petříček vyjádřit podporu srbské snaze o vstup do EU a nabídnout i sdílení českých zkušeností z přístupového procesu. Česko podporuje rozšíření unie o země západního Balkánu dlouhodobě. Premiér Andrej Babiš (ANO) loni při návštěvě předsedkyně srbské vlády Any Brnabičové v Praze uvedl, že by EU měla zvýšit dynamiku přístupových rozhovorů se Srbskem.

Petříček a Dačić budou jednat i o posílení hospodářské výměny. Česko má zájem o rozšíření spolupráce v oblasti obchodu i investic. Babiš s Brnabičovou loni hovořili o možnostech spolupráce například v energetice nebo při využívání přírodních zdrojů, například lithia, jehož ložiska byla v Srbsku objevena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…