Do Česka přiletí třetí skupina křesťanských uprchlíků z Iráku

20.03.2016 6:00

Do Česka dnes dorazí dalších 23 křesťanských uprchlíků, kteří utekli z Iráku před teroristickou organizací Islámský stát. V pořadí třetí skupina iráckých křesťanů by měla přiletět na pražské ruzyňské letiště ve 14:30. Dočasný domov najde 15 z nich v hotelu v pražském Braníku a zbývajících osm ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku, kde už nyní bydlí část uprchlíků, kteří do Česka přiletěli dříve. Zprávu přinesla ČTK.

Do Česka přiletí třetí skupina křesťanských uprchlíků z Iráku
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Sedm mužů, šest žen a deset dětí a mladistvých do 17 let čeká nejprve stejně jako jejich předchůdce seznamování se s českou kulturou, společností a jazykem. Zhruba po dvou měsících se rodiny přestěhují do klasických bytů. Poté by tito lidé měli získat azyl a s pomocí nadace by si měli začít hledat práci.

Přesídlení iráckých křesťanských rodin do České republiky organizuje a financuje Nadační fond Generace 21. Česká vláda s programem souhlasila. Celkem by do Česka v rámci projektu mělo přijít 37 křesťanských rodin o 153 lidech. Po příletu dnešní skupiny bude v republice 91 z nich.

Kromě Smilovic a Prahy mají dočasné bydlení také v Brně a v Okrouhlíku u Jihlavy. Většinou mají přiznaný mezinárodní status uprchlíka. Projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje nadační fond s pomocí svých partnerů a podporovatelů.

Lidé, které nadační fond pro přesídlení do Česka vybral, už před odletem do ČR prošli bezpečnostními prověrkami českých tajných služeb a pohovory s českými státními orgány. Absolvovali i zdravotní prohlídky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…