Do Česka se potichu zavádějí praktiky norského Barnevernetu. Václav Klaus mladší chystá protestní akci

13.05.2017 7:51

Expert na školství ODS Václav Klaus mladší chystá happening proti tuzemskému systému sociálně-právní ochrany dětí. Ten dokonce přirovnává k praktikám norského úřadu Barnevernet. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Do Česka se potichu zavádějí praktiky norského Barnevernetu. Václav Klaus mladší chystá protestní akci
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus mladší na besedě v ostravském knihcentru

Soudy loni odebraly rodičům téměř čtyři tisícovky dětí, z nichž velká část končí u profesionálních pěstounů. A právě to rozčiluje Klause mladšího. Nyní chce upozornit na to, že se v Česku bez nějakého většího zájmu veřejnosti zavedl model ochrany dítěte, jenž známe například z Norska. 

A právě před norskou ambasádou chce Klaus se svými spolupracovníky v pondělí promítnout tři dokumentární příběhy rodin, jež se setkaly s činností norského Barnevernetu. Tím chce mimo jiné upozornit na podle svých slov štědře z norských fondů dotované snahy českého státu zasahovat do životů běžných rodin. 

Jeho kritika pak míří na profesionální pěstouny, kteří se starají zvláště o nejmenší děti po dobu jednoho roku místo toho, aby byly umístěné v kojeneckých ústavech. Děti totiž, jak uvedl Lidovým novinám, nejsou dle jeho názoru majetkem státu. „Patří primárně samy sobě, pak také svým rodičům. Myslím si, že k odebírání dětí má docházet v extrémních případech, třeba když jsou ohrožené na životě,“ míní. Dle jeho názoru má dítě primárně vyrůstat s rodiči, není-li to možné, v úvahu přicházejí prarodiče nebo tety a strýcové. Pak preferuje osvojení, nikoliv štafetové předávání po jednom roce. 

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …