Do Donbasu dorazila další ruská pomoc. Kyjev má znovu podezření

08.02.2015 10:38

Na východ Ukrajiny dnes přijel již 13. konvoj s ruskou pomocí určenou oblastem, které ovládají proruští separatisté. Informovala o tom agentura TASS. Zatímco Rusové podobné zásilky označují za "humanitární", Kyjev Moskvu podezřívá, že touto cestou poskytuje rebelům i vojenský materiál.

Do Donbasu dorazila další ruská pomoc. Kyjev má znovu podezření
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Všude ve vesnicích a městech jsou krátery po bombách

Podle agentury TASS celkem více než 170 nákladních aut veze přes 1800 tun nákladu jako předešlé kolony do dvou povstaleckých bašt, Doněcku a Luhansku. Jde prý hlavně o potraviny, stavební materiál a další věci nezbytné pro zajištění života.

Ukrajinská vláda je ale přesvědčena, že Moskva pod rouškou humanitární pomoci vzbouřencům dodává nejrůznější vojenskou výbavu, možná i výzbroj. Rusové jako v předešlých případech i tentokrát tvrdí, že na hranicích se na kontrole nákladu podíleli ukrajinští pohraničníci a pozorovatelé OBSE. Konvoje ale přejíždějí úseky hranice ovládané povstalci, a tak se skutečné ukrajinské úřady ke kontrole nedostanou.

"Všechny automobily prošly celní kontrolou, přejely hranici a vydaly se směrem na Doněck a Luhansk," sdělil podle agentury TASS k dnešní výpravě mluvčí ruského ministerstva pro mimořádné situace Oleg Voronov.

Proruští separatisté loni na jaře vyhlásili "lidové republiky" v Doněcké a Luhanské oblasti a usilují o jejich odtržení od Ukrajiny. Boje s armádou, které kvůli tomu vypukly, si od té doby podle OSN vyžádaly už přes 5400 obětí, včetně civilistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…