Do Evropy míří jen zlomek uprchlíků, i Česko by mělo pomoci, říká dáma z AI

17.06.2015 19:16

Migrační expertka Amnesty International Šárka Antošová byla hostem středečního Interview ČT24. Zdůraznila, že čelíme největší uprchlické krizi od konce druhé světové války. Přitom jen velmi malá část uprchlíků míří do Evropy. Kupříkladu v africké Keni najdeme tábor s půl milionem lidí. Rozhodně prý také neplatí, že by Evropa přijala každého uprchlíka, řadu jich vrací.

Do Evropy míří jen zlomek uprchlíků, i Česko by mělo pomoci, říká dáma z AI
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Malá část uprchlíků, ale upozorňuji, že jen velmi malá část z nich, míří do Evropy,“ poznamenala v úvodu. Hlavnímu náporu čelí Libanon, Jordánsko či Turecko. Libanon má něco přes čtyři miliony obyvatel a dnes má na svém území více než milion uprchlíků ze Sýrie. Uprchlíci se proto snaží dostat dál, třeba i do Evropy, protože člověku z uprchlického tábora v Libanonu se Evropa musí jevit jako ráj. A v porovnání s podmínkami, z nichž uprchlíci odešli, Evropa rájem skutečně je. Největší uprchlický tábor, který obývá až půl milionu lidí, najdeme v Keni. „Rozhodně není pravda, že všichni uprchlíci míří do Evropy,“ pokračovala.

My v televizi slyšíme o zvěrstvech, ale těm lidem se dějí

U každého, kdo se dostane na evropské břehy, probíhá registrace, a pokud žádají o ochranu, je zjišťováno, zda ji skutečně potřebují. „Rozhodně to není tak, že tuto ochranu získá každý,“ zdůraznila. Na druhé straně důrazně protestovala proti nápadu zachytávat lodě s uprchlíky již na moři a vracet je zpět. „Tohle je brutální porušení mezinárodního práva,“ rozčílila se. Mezinárodní smluvní závazky totiž státy EU zavazují k tomu, aby uprchlíkům pomohly.

Rozhodně prý také nesmíme podcenit riziko terorismu, ale nelze tohoto argumentu zneužít k tomu, abychom nepřijímali vůbec žádné uprchlíky. „My v televizi slyšíme, co dělají Islámský stát nebo Boko Haram, ale ti lidé jsou přímými oběťmi těchto skupin,“ podotkla dáma ve studiu. Nijak růžová ale není ani cesta do Evropy, uprchlíci prý musejí pašerákům často otročit a ženy bývají znásilňovány.

Pomoci by mohly i kvóty pro uprchlíky v EU. „Já bych řekla, že kvóty jsou takovým zoufalým pokusem EU zapojit do uprchlického problému i státy, které dělají, že se jich to netýká. Bohužel k nim patří i Česká republika. Ale kdyby politici přijímali uprchlíky dobrovolně, tak by možná kvóty nebyly potřeba.“

Musíme pomoci malým dětem či znásilňovaným ženám

Stačí si vzpomenout na dobu, kdy se rozpadala Jugoslávie, to nám na brány klepal milion uprchlíků a také se to zvládlo. Vyjadřuje však také pochopení pro obavy Čechů z uprchlíků, přece jen nemáme s migračními vlnami zkušenosti. To ale nemění nic na tom, že bychom měli uprchlíkům pomoci, především malým dětem, nemocným dětem či sexuálně zneužívaným ženám.

„Situace je velmi kritická a každá iniciativa má smysl, ale je třeba koordinovat postup,“ podotkla dáma s tím, že nejde jen o koordinaci na úrovni EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…