Do Evropy přicházejí jen ekonomičtí migranti, překvapil významný diplomat

15.09.2016 10:35

Evropská unie se nerozpadá. Už delší dobu je ale ve stadiu eroze. Konstrukce však stále ještě drží a eroze je zastavitelná. Alespoň to tvrdí velvyslanec při Evropské unii Martin Povejšil v dnešním rozhovoru pro MF Dnes.

Do Evropy přicházejí jen ekonomičtí migranti, překvapil významný diplomat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Povejšil zároveň také uvedl, že Evropskou unii ohrožuje nejvíc nástup populistů. Pokud příští rok uspějí ve volbách, které se konají v několika státech, dostaneme se podle jeho názoru do větších problémů, než jaké máme dnes. Povejšil si rovněž myslí, že s Velkou Británií bychom se po brexitu měli rozejít v dobrém. „Výsledek referenda byl blesk z čistého nebe. A první týden po referendu byl nabit emocemi a bezradností nad tím, co teď,“ poznamenal Povejšil. Evropské instituce i státy Unie již však pomalu přijímají realitu a začíná se postupně řešit, jak s výsledkem naložit.  

Anketa

Vadí vám, že Andrej Babiš vlastní noviny, rádio a televizi?

28%
72%
hlasovalo: 11187 lidí

„Přesvědčení, že brexit nastane, jasně převažuje. Sám si nedovedu představit, že by nenastal. Těžko si lze představit jakoukoli britskou vládu, která by výsledek referenda nerespektovala. Výsledek, byť těsný, byl jasný. Jestli někde v hloubi evropských institucí jsou ještě nějací blouznivci, kteří si myslí, že brexit nenastane, tak jsou v absolutní menšině,“ dodal Povejšil.

Velvyslanec se následně vyjádřil i k migrační krizi, která je prý pozastavena na balkánské trase. „Balkánské státy uzavřely své hranice a fyzicky brání pohybu uprchlíků a migrantů přes Balkán do střední a západní Evropy. Zadruhé je tu březnové ujednání mezi EU a Tureckem, jež umožňuje navracení lidí, kteří se dostanou přes Egejské moře do Řecka, zpátky do Turecka. Ale ten problém vyřešen není, jde jen o ‚pozastavení‘ balkánské trasy. A když se podíváme do centrálního Středomoří a porovnáme letošní čísla s loňskými, tak se scénář opakuje. A to přesto, že tam Unie rozmístila své námořní síly. Z těch údajů je evidentní, že proud migrantů směřující do Itálie se zastavit nedaří,“ poznamenal s tím, že Unie však začala pracovat na dlouhodobých řešeních v zemích, odkud migranti přicházejí a přes které směřují do Evropské unie. Tento postup považuje za správný a za mnohem lepší než přerozdělování lidí prostřednictvím kvót. 

V migrační vlně však vidí jeden zásadní rozdíl – loni v ní podle něj převažovali uprchlíci z válkou zmítané Sýrie, ze středomořského směru však v drtivé většině přicházejí ekonomičtí migranti. 

A řeč přišla i na návrh lucemburského ministra Jeana Asselborna ohledně vyloučení Maďarska z Evropské unie. „Varoval bych před represivními opatřeními. To by zcela nepochybně atmosféru uvnitř EU i mezi členskými zeměmi ještě více zjitřilo. A ta už tak není nejlepší,“ podotkl k tomu Povejšil. Polsko a Maďarsko jsou trnem v oku západních států kvůli údajnému porušování zásad demokracie. 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…